h

Kunstbankjes in Dukenburg en Lindenholt

15 april 2017

Kunstbankjes in Dukenburg en Lindenholt

Een fijne plek om te wonen is meer dan alleen een stad vol gebouwen. Voor een leefbare omgeving is het immers belangrijk dat er voldoende groen is, maar ook dat er verfraaiing is in de vorm van kunst op straat. De gemeente Nijmegen reserveert daarom bij elk bouwproject 1% van het uit te geven bedrag om te investeren in kunst in de openbare ruimte. De SP heeft de gemeente opgeroepen om met een deel van dit geld nu samen met bewoners van Dukenburg en Lindenholt “Social Sofa’s” te plaatsen.

Afgelopen jaren werd er uit deze reserve geld besteed aan bijvoorbeeld een gedicht op de Veemarkt (“Als de waal uit het zicht is, stroomt de verbeelding”), een lichtkunstwerk op de Oversteek (“Lights Crossing”), een muurschildering in het nieuwe fietstransferium bij het Centraal Station (“Talia”) en de Neptunesring op de rotonde op de Broerdijk. De komende jaren wil de gemeente vooral investeren in Nijmegen-Noord.

De SP vindt dat ook de stadsdelen Dukenburg en Lindenholt recht hebben op kunst in de openbare ruimte. Bovendien is er in deze stadsdelen behoefte aan meer zitplaatsen op routes tussen belangrijke voorzieningen als scholen, winkelcentra en verzorgingstehuizen. Voor raadslid Petra Molenaar aanleiding om een motie in te dienen, waarin ze de gemeente oproept voor komend jaar samen met bewoners te onderzoeken waar zogenaamde social sofa’s geplaatst kunnen worden. Molenaar: “Social sofa’s zijn kunstbankjes in de openbare ruimte, die samen met omwonenden gemaakt worden. Door het plaatsen van dergelijke bankjes combineer je het nuttige – een rustplek – met het aangename – een kunstuiting. Bovendien zorgt het voor meer verbinding in de wijk.”

De motie werd unaniem aangenomen. Molenaar hoopt dat Nijmegen de komende jaren ongeveer 10 bankjes gaat plaatsen, te beginnen in Dukenburg en Lindenholt. Nijmegenaren die graag mee willen werken aan een kunstproject worden van harte opgeroepen zich te melden.

Meer informatie over kunst in de openbare ruimte in Nijmegen is hier te vinden.

 

U bent hier