h

Nieuwe ideeën voor de Waalsprong

28 maart 2017

Nieuwe ideeën voor de Waalsprong

Foto: SP

Bij de afgelopen plaatselijke verkiezingen was één van de ideeën van de Nijmeegse SP: bouwen, bouwen, bouwen. Dat zou de woningnood minder maken, werk verschaffen voor velen en de plaatselijke financiën op orde brengen. Inmiddels wordt er in Nijmegen veel gebouwd, dit jaar ca. 2000 nieuwe woningen. Meer dan 600 in de Waalsprong. Als je vanuit Arnhem Nijmegen binnen rijdt, zie je links en rechts de bouwkranen staan. Maar de Waalsprong moet méér worden dan een optelsom van woningen.

Het gebied moet ook identiteit krijgen. Hoewel er veel gebouwd wordt, liggen ook nog stukken grond tijdelijk braak. SP-wethouder Bert Velthuis: ”Ik heb vaker met ideeën van tijdelijkheid gespeeld. Tijdelijke woningen, tijdelijke bestemmingen. Dan worden gronden  en gebouwen gebruikt, dat is beter dan leegstand of braak liggen. Ooit was ik bij de Honig in gesprek met mensen die daar verantwoordelijk zijn voor wat daar nu gebeurt. Ik heb toen het volgende geopperd: voor een bestaand gebouw iets bedenken is gemakkelijk, ik geef jullie tijdelijk een braak liggend stuk grond aan de overzijde van de Waal. Bedenk daar maar iets voor.” 

Voor de Waalsprong, in het bijzonder voor het plangebied Hof van Holland, Hoge Bongerd, Veur-Lent en het Rivierpark heeft Velthuis een ideeënwedstrijd uitgeschreven voor tijdelijk gebruik: 44 ideeën waren het resultaat. Voor het publiek was het ook mogelijk een stem uit te brengen op de ideeën. Dat heeft het ongekende resultaat opgeleverd van 9800 stemmen. Er zijn heel mooie ideeën ingeleverd; over wonen, horeca, educatie, groen en spel. De ideeën moeten het gebied nog aantrekkelijker maken. Velthuis: “Ik hoop dat mensen de tijdelijke plekken massaal gaan opzoeken, dat er een positief gevoel ontstaat. Ik ben benieuwd of de tijdelijkheid van de Waalsprong net zo succesvol is als de tijdelijkheid van de Honig!”

Voor meer informatie zie ook: 

U bent hier