h

In memoriam: Netty Meijer

2 januari 2017

In memoriam: Netty Meijer

Foto: SP

Tot ons grote verdriet is op 31 december Netty Meijer overleden op 82-jarige leeftijd. Netty was SP-lid van het eerste uur en tot het laatst actief voor de partij. Haar geweldige inzet heeft bijgedragen aan het succes van Nijmeegse SP-afdeling. Met Netty verliezen we niet alleen een inspirerende partijgenoot maar vooral een vriendin en de (groot-)moeder van de Nijmeegse SP.

Netty begreep als geen ander, als je iets wilt bereiken, dan moet je het samen doen. Ze was er altijd en verzaakte nooit. Vroeger toen de afdeling ging colporteren, en later toen we wijkonderzoeken deden: Netty was er altijd bij. Bijzonder was een keer in de jaren negentig toen de afdeling in een paar weken tijd meer dan 40 nieuwe leden had ingeschreven in de Wolfskuil naar aanleiding van een actie waarbij iedereen een nieuwe voordeur kreeg. Netty schreef toen in haar eentje bijna alle 40 nieuwe leden in, door twee weken lang elke dag huis aan huis bij alle mensen langs te gaan.

Netty stond ook mede aan de basis van de oprichting van de SP afdeling Boxmeer. Vanuit Nijmegen ging ze herhaaldelijk naar Boxmeer om te helpen bij een clubje activisten onder leiding van Emile Roemer. Die steun uit Nijmegen was toen van belang om het enthousiasme bij Emile en anderen verder aan te wakkeren. Netty heeft tientallen jaren de vouwploeg van de Tribune onder haar leiding gehad. En waar al die vouwers, vaak wat oudere leden, geregeld met elkaar fanatiek in discussie gingen, wist Netty de sfeer in het team altijd goed te bewaren. Soms ook door mensen niet meer uit te nodigen, omdat iedereen in de vouwploeg daar slechte zin van kreeg.

In 2014 ontving Netty de Zilveren Tomaat uit handen van Emile Roemer als dank voor meer dan 40 jaar tomeloze inzet voor de SP.

En als de afdeling met acties of met verkiezingen in de stad stond met een kraam, dan was Netty altijd van de partij. Netty was niet alleen een beetje de moeder van de afdeling, maar ook het gezicht naar buiten als we in de stad stonden. En haar huis werd voorafgaand aan elke verkiezingscampagne helemaal omgetoverd in een grote campagnezuil. Geen raam bleef onbedekt, de SP-vlag ging uit, en iedereen die vanuit het Kronenburgerpark over de Parkweg naar Plein'44 de stad in ging, kon het niet ontgaan dat de SP op grote aanhang in Nijmegen kon rekenen.

Foto: SP

De SP was als een tweede familie voor Netty. Ze hield verjaardagen en geboortes bij. Ze paste ook jarenlang op de kinderen van partijgenoot Thea Verhagen die ooit als jong SP-lid bij Netty aan de deur kwam voor de actie 'Voorkomen is beter'. Thea: "Ook toen al streed de SP voor verbeteringen in de gezondheidszorg. Netty vond het heel belangrijk dat er mensen waren die hiervoor in actie kwamen en sloot zich aan bij 'Voorkomen is beter' en snel daarna ook bij de SP. Meer dan veertig jaar lang is Netty actief geweest om de SP naar buiten toe een gezicht te geven. De wereld is een beetje leger geworden zonder haar."

Voormalig fractievoorzitter in Provinciale Staten Eric van Kaathoven leerde net als vele jonge leden de kneepjes van het actievoeren op straat van Netty, die de laatste jaren vaak samen met Anneke van de Velden de bij SP-kraampjes te vinden was: “Ik leerde van Netty dat je nooit achter de kraam gaat staan maar altijd daarvoor. En hoe je wildvreemden aan kunt spreken. En hoe leuk het kan zijn om campagne te voeren op straat. Ik kan me geen campagne voorstellen zonder dat duo.”

Foto: Matthias van Hunnik

SP-fractievoorzitter Hans van Hooft: "Mede dankzij Netty's niet aflatende inzet en aanwezigheid is de SP in Nijmegen groot geworden. Zij heeft een belangrijk stempel op de afdeling gedrukt. Netty hield van de SP, en iedereen binnen de SP hield van Netty"

Netty overleed op de valreep van 2016 na een kort ziekbed in hospice Bethlehem in Nijmegen. Haar uitvaart vind plaats op zaterdag 7 januari 9:30 in crematorium Waalstede, Staddijk 130 in Nijmegen. Wij wensen haar familie en naasten heel veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

U bent hier