h

SP: opnieuw schrappen in busdienst slechte zaak

4 november 2016

SP: opnieuw schrappen in busdienst slechte zaak

Foto: Matthias van Hunnik

De SP vindt het opnieuw schrappen in de Nijmeegse buslijnen een slechte zaak. Om deze nieuwe verschraling van het openbaar vervoer in Nijmegen aan de kaak te stellen heeft de partij vragen gesteld aan het college over de nieuwe dienstregeling van Breng voor 2017. De partij wil dat de invoering van Breng-flex met busjes op aanvraag niet ten koste gaat van de reguliere busdienstregeling.

SP-raadslid Matthias van Hunnik: “Voor de derde keer binnen een jaar wordt er geschrapt in de busdienstregeling van Breng. Wij vinden het onbegrijpelijk dat de provincie hiervoor toestemming heeft gegeven. Breng-uitvoerder Hermes hoeft helemaal niet te bezuinigen maar wil experimenteren met kleinere busjes op aanvraag genaamd Breng-flex. Of dat werkt weten we nog niet maar de Nijmeegse busreizigers worden er al wel de dupe van.”

Op 1 november maakte Breng en de provincie bekend dat de dienstregeling voor 2017 weer gewijzigd gaat worden. Dat betekent voor Nijmegen opnieuw dat er geschrapt wordt in de busdienst, onder andere in Brakkenstein waar de bus nog maar twee keer per uur komt. De nieuwe route van lijn 9 dupeert bewoners in Galgenveld (o.a. OBG) en Lindenholt-Oost heeft in de avonduren en in het weekend nog steeds geen bus. Ook wil Breng weer met een uitgeklede zomerdienstregeling gaan rijden. Over dit laatste moet nog besloten worden bij de provincie.  

“Ik weet dat de gemeente Nijmegen kritisch is geweest op een aantal wijzigingen in de busdienst. Maar blijkbaar zijn Breng en de provincie niet bereid om te luisteren naar de grootste stad in het vervoersgebied.” aldus van Hunnik.  “Het OV in de regio Arnhem-Nijmegen zit juist in de lift. Een flexnet bovenop het bestaande reguliere OV-netwerk zou een goede aanvulling kunnen zijn. De provincie en Breng geven aan dat Breng-flex als vervanger kan gaan werken voor verdwenen en gewijzigde buslijnen. Dat is komend jaar echter nog maar een experiment. Tegelijkertijd is er al wel twee jaar achter elkaar flink geschrapt in de reguliere dienstregeling. Dat is heel onverstandig, je moet je oude schoenen niet weg moeten gooien voordat je nieuwe hebt.”

De SP heeft daarom de volgende vragen aan het college gesteld:

1.Het college van Nijmegen heeft afgelopen zomer gereageerd op de voorgestelde wijzigingen door Breng. Is het college van mening dat er voldoende tegemoet gekomen is aan de zorgen de gemeente Nijmegen?

2.Is het college met de SP van mening dat een stadswijk zoals Brakkenstein met bijna 4000 inwoners, waaronder flink wat ouderen, minstens vier keer per uur een bus zouden moeten hebben door het hart van de wijk? Zo nee, wat zou volgens het college een minimum zijn voor de busdienstregeling in Brakkenstein?

3.Hoe kijkt het college terug op de hoogzomerdienstregeling afgelopen jaar? Deelt het college de mening van de SP dat dit alles behalve goed is verlopen? Zo niet, hoe beoordeelt het college de gang van zaken rond de hoogzomerdienstregeling?

4.Is het college bereid bij de provincie te pleiten voor een minder uitgeklede zomerdienstregeling die ook maar maximaal 6 weken duurt? Zoniet, hoe zou de zomerdienstregeling er volgens het college idealiter uit zien?

5.Is het college het eens met de SP dat het niet verstandig om ‘oude schoenen niet weg te gooien voor we nieuwe hebben’ waar het gaat om het vervangen van bestaande buslijnen met nieuwe OV-vormen als Breng-flex? Zo niet, hoe beoordeelt het college de werkwijze van de provincie en Breng in dit geval?

6.Zijn er afspraken gemaakt over de kosten van Breng-flex voor ouderen met een abonnement gratis bus 65+?

7.Breng-flex zal voor sommige reizigers voor een flinke kostenstijging zorgen omdat de reguliere bus op kortere ritten goedkoper is. Deelt het college onze zorgen hierover en ziet zij misschien een oplossing hiervoor?

Zie ook:

 

Reacties

Beste SP leden.
Wat al mijn oud collega's bij de CVD en Novio hebben opgebouwt,wordt nu door de privatisering compleet afgebroken.De bussen waren altijd goed gevuld,als je nauw ziet wordt het steeds minder.Complete wijken links laten liggen is een ZEER slechte zaak.De flexbusjes zullen weer door vrijwilligers gedaan worden voor een feestavond en een kerstpakket.
Dat terwijl zij de zelfde verantwoording hebben.
Een zeer slechte zaak.

Ik wil graag een fatsoenlijke bus-dienst in mijn wijk.Daarom vraag ik u niet te staan dat Breng Bezuinigt op het openbaar vervoer in Brakkenstein.Handen af van onze Bus!

Reactie toevoegen

U bent hier