h

Onvrede onder reizigers over zomerdienstregeling

8 september 2016

Onvrede onder reizigers over zomerdienstregeling

Foto: Yurre Wieken / SP Nijmegen

Meer dan 250 reizigers uit Nijmegen en omstreken hebben deze zomer een ansichtkaartje gestuurd naar het provinciebestuur. Hiermee hebben ze de provincie Gelderland laten weten niet blij te zijn met de uitgeklede zomerdienstregeling voor de bussen. Met het zomerse kaartje van de SP konden reizigers aangeven voor welke problemen de dienstregeling zorgt. Tevens hebben ze het  provinciebestuur gevraagd om volgend jaar te zorgen voor weer een fatsoenlijke zomerdienstregeling voor de bussen.

SP-gemeenteaadslid in Nijmegen Matthias van Hunnik: “Afgelopen zomer hebben we met de SP regelmatig bij het busstation gestaan om de kaarten uit te delen. Daar hoorden we van reizigers dat er veel onduidelijkheid was over de aangepaste dienstregeling. Bustijden bij haltes zijn pas veel te laat aangepast en eind augustus waren er nog haltes waar niets te lezen valt over de zomerdienstregeling. Veel mensen hebben last gehad van de uitgeklede dienstregeling en ruim 250 van hen hebben de moeite genomen de provincie daarover een kaartje te sturen.”

Meer dan de helft van deze mensen geeft aan in de zomerperiode gewoon te moeten werken. Een derde rekent op de bus om in de zomer op stap te gaan. En zo’n 15% heeft het ov nodig om voor iemand te zorgen of om zelf naar ziekenhuis of zorginstelling te gaan.

Grootste ergernis zijn de lange wachttijden die meer dan 80% van de kaartschrijvers ervaren. Ruim een kwart zegt met regelmaat in overvolle bussen te moeten zitten en de helft zegt door de zomerdienstregeling simpelweg niet meer op tijd te kunnen komen bij een afspraak of op het werk.

Van Hunnik: “Natuurlijk, in de zomer hoeven er minder bussen te rijden naar plekken als de universiteit. Maar het uitkleden van buslijnen als lijn 2, 5 en 8 zoals deze zomer, heeft voor veel ergernis en ongemakt gezorgd bij de reizigers. Zo ga je niet met reizigers om. Ook in de zomer hebben mensen recht op fatsoenlijk openbaar vervoer. Ik mag hopen dat de provincie hier van leert en er voor zorgt dat de volgende zomer mensen op een goede busdienst kunnen regelen.”

Reactie toevoegen

U bent hier