h

TTIP-debat op de RU: Tijd voor eerlijke handel!

2 mei 2016

TTIP-debat op de RU: Tijd voor eerlijke handel!

Foto: Bart Linssen / SP Nijmegen

Maandag 25 april ging SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk op de Radboud Universiteit in debat met D66-Europarlementariër Marietje Schaake over het controversiële handelsverdrag met de VS, beter bekend als TTIP. Ongeveer 100 studenten en andere geïnteresseerden waren getuige van een levendig debat. Na afloop was in ieder geval één ding duidelijk: dat TTIP er gaat komen is uiterst onzeker. Goed nieuws voor iedereen die zich zorgen maakt over dit verdrag.

Jasper van Dijk: “Veel mensen maken zich grote zorgen over TTIP, dat de deur open zet naar Amerikaanse toestanden. Door het gelijkschakelen van Amerikaanse en Europese wetten ontstaat een race naar het afvoerputje qua arbeidsvoorwaarden, veiligheid en duurzaamheid. Leuk voor grote bedrijven, slecht voor mensen. Het verdrag is ook een aanval op onze democratie, want op veel terreinen wordt de beleidsvrijheid om zelf regels op te stellen, ernstig ondermijnd.”

Foto: Bart Linssen / SP Nijmegen
Een week voor het debat voerde ROOD Nijmegen al actie op de Radboud campus tegen het verdrag. Janne van den Bosch van ROODNijmegen: “Het is duidelijk dat TTIP er niet is voor gewone mensen of het milieu, maar vooral voor de grote bedrijven. TTIP moet daarom van tafel. In plaats daarvan moet er een verdrag komen dat mensen- en arbeidsrechten en duurzaamheid waarborgt, belastingontwijking de kop indrukt en meer doet aan armoedebestrijding. Zoals Jasper van Dijk tijdens het debat al aangaf hebben meer dan vijftig maatschappelijke organisaties zo’n alternatief mandaat opgesteld: het ‘Alternative Trade Mandate’ (ATM). Dit zou de leidraad moeten zijn voor een alternatief voor TTIP.”

 

Reactie toevoegen

U bent hier