h

Groene en Sociale Uitbreiding

13 april 2016

Groene en Sociale Uitbreiding

Woensdag 13 april spreekt de gemeenteraad over de plannen voor de nieuwe wijken Hof van Holland, Woenderskamp en de Broodkorf. Deze wijken komen aan de overkant van de Waal en ten westen van de Prins Mauritssingel. De SP is zeer te spreken over deze plannen van het college.

SP-gemeenteraadslid Bart van Berkel: “Nijmegen kreeg al in 1992 van het Rijk en de Provincie de opdracht deze stukken grond te bebouwen. Door de jaren heen zijn de plannen vaak aangepast. Zo moesten in 2001 alle plannen van tafel vanwege een uitspraak van de Raad van State en nadat zo rond 2008 de crisis uitbrak moest de gemeente alwéér terug naar de tekentafel. Er werden nieuwe dichtbebouwde wijken gepland door de vorige wethouder. Alles om maar uit de kosten te komen. Gelukkig is er door financiële verliezen te incasseren en een creatieve nieuwe blik van het nieuwe college nu een veel mooier voorstel. Deze uitbreiding van onze stad kan met recht groen en sociaal worden genoemd.”

Groen
SP-wethouder Bert Velthuis heeft er werk van gemaakt om met de huidige financiële situatie toch het maximale te bereiken op het gebied van groene kwaliteit in de nieuwe wijken. Velthuis: “We hebben het Groene Lint bedacht. Dit is een route die als een lus door de nieuwe gebieden heenloopt waar het verkeer langzamer rijdt. Langs deze route behouden we mooie stukken groen en beschermen we die tegen het geweld van de nieuwbouw. Het wordt ook een route voor sociaal maatschappelijke voorzieningen en winkels. Een voorbeeld van het groen is de Historische Tuin. Het vorige college kwam niet verder dan uitstel van executie voor 10 jaar, tot 2023, daarna zou de Historische Tuin verdwijnen. Wij proberen op creatieve wijze de Historische Tuin in de plannen te passen. Over hoe dat er precies uit zal zien overleggen we nog met het bestuur van de Historische Tuin, maar wij willen de Historische Tuin een vaste plek geven, ook na 2023. Andere voorbeelden zijn de perenboomgaard bij het Fort en de kersenboomgaard in de buurt van het station. We kunnen niet alles behouden maar we grijpen alle kansen aan voor een groene uitstraling van Nijmegen-Noord.”

Sociaal
Velthuis heeft ook eisen gesteld voor de bouw van sociale huurwoningen. “Ik maak me al jaren sterk voor beter betaalbaar wonen. Ook als wethouder is het een speerpunt om echt goedkope woningen te gaan bouwen, dus woningen die niet veel duurder mogen zijn dan 400 euro per maand. In Hof van Holland, Woenderskamp en de Broodkorf werden eerst 670 sociale huurwoningen gepland. Door een goede mix van kleinere goedkope en gewone sociale huurwoningen zijn dat er nu 875. Het is het ons gelukt de sociale ambities te verwezenlijken op het gebied van betaalbaar wonen en tegelijk goed gemengde en wijken met hoge kwaliteit te maken.”

 

Verbetering
De SP is blij met de plannen die nu gepresenteerd zijn. Van Berkel: “Het vorige college had op iedere vierkante meter bebouwing gepland in Nijmegen-Noord. In de nieuwe plannen van dit college blijft er voldoende groen waardoor de leefbaarheid van de wijken gegarandeerd is. Dat is iets waar deze coalitie trots op kan zijn.”

Reactie toevoegen

U bent hier