h

Geef gedupeerden kostendelersnorm tweede kans

15 februari 2016

Geef gedupeerden kostendelersnorm tweede kans

Wie van een uitkering leeft en tijdelijk iemand in huis neemt, zou niet direct op zijn of haar uitkering gekort moeten worden. Dat bepleiten de SP en GroenLinks, die woensdagavond in de gemeenteraad een voorstel indienen voor een soepelere toepassing van de zogeheten kostendelersnorm. Maarten Sweep, gemeenteraadslid namens de SP: “De kostendelersnorm lijdt in Nijmegen tot schrijnende situaties. Mensen die tijdelijk een dakloze, asielzoeker of iemand in een crisissituatie in huis nemen worden daarvoor gestraft met een korting op de uitkering. Barmhartigheid wordt gestraft, goede Samaritanen worden in de armoede gestort. Dat is de omgekeerde wereld. Zulke situaties die we moeten vermijden. Andere gemeenten gaan daarom al soepeler om met de kostendelersnorm, Nijmegen moet dat goede voorbeeld volgen.”

De kostendelersnorm houdt in dat wie een uitkering ontvangt en zijn of haar woning deelt met een of meer volwassenen, gekort wordt op de uitkering. De redenering van de overheid is dat de woonkosten immers met deze mensen gedeeld kunnen worden. In de praktijk leidt dit ertoe dat wie tijdelijk iemand in huis neemt om deze persoon te helpen, ook gekort kan worden. Sweep: “Inmiddels heeft de regering gemeenten de mogelijkheid te geven de kostendelersnorm in dit soort gevallen soepeler toe te passen. Diverse gemeenten maken al gebruik van die mogelijkheid. Nijmegen nog niet. Vorig jaar zijn er 750 Nijmegenaren gekort op hun uitkering op grond van de kostendelersnorm. Hoog tijd om deze gevallen nog eens te beoordelen, langs een soepelere meetlat. Blijkt dat deze mensen gekort zijn omdat zij tijdelijk – bijvoorbeeld – een dakloze of asielzoeker in huis namen, dan moet de norm hier niet toegepast worden. Barmhartigheid moet je belonen, niet afstraffen.”

Lees hier de motie van SP en GL

Reacties

Neem daarin ook, mensen die (minder) invalide familie in huis hebben. Ook de dupe zijn van die wet. Noodgedwongen moeten die het met ongeveer 5 tot 10 euro per week doen. Naast de zorgkosten. Geval zijn jullie overigens al goed mee bezig. complimenten voor de inzet.

Reactie toevoegen

U bent hier