h

Nijmegen jeugdloonvrij

12 november 2015

Nijmegen jeugdloonvrij

Nijmegen voegt zich in het rijtje gemeenten dat zich jeugdloonvrij verklaart. Op de politieke avond van 11 november werd een voorstel aangenomen om het jeugdloon in Nijmegen niet te hanteren.

Tot hun 23e verjaardag ontvangen jongeren geen volwaardig minimumloon, ook als zij voltijds werken. Eerder dit jaar kwam de nieuwe jongerenbeweging Young and United in actie tegen deze leeftijdsdiscriminatie. ROOD, de jongerentak van de SP, heeft haar steun uitgesproken voor hun eisen. Op 10 oktober organiseerde Young and United een demonstratie in Amsterdam waarbij zo’n 2000 jongeren aanwezig waren. De petitie van Young and United tegen het jeugdloon is door meer dan 100.000 mensen ondertekend. Ook de gemeenten Amsterdam, Zwolle, Den Haag en Heerlen verklaarden zich al jeugdloonvrij.

Hans van Hooft, fractievoorzitter van de SP: “Na je achttiende verjaardag ben je volwassen. Je mag autorijden, alcohol drinken, stemmen en je bent verantwoordelijk voor je eigen schulden. Maar je hebt nog geen recht op hetzelfde loon als andere volwassenen. Een 18-jarige moet het doen van maar 4,5 euro bruto per uur, terwijl hij in de winkel wel dezelfde prijs betaalt als een volwassene. Dat vindt de SP asociaal en niet van deze tijd. Voor gelijk werkt hoor je ook gelijk loon te krijgen. Ik ben ontzettend trots dat ook Nijmegen nu jeugdloonvrij is.”

In het aangenomen voorstel wordt het Nijmeegse stadsbestuur opgeroepen om binnen de gemeentegrenzen geen jeugdloon te hanteren voor jongeren van 18 tot 23 jaar oud. Bij overeenkomsten met andere partijen moet als voorwaarde worden gesteld dat er geen jeugdloon gehanteerd wordt. Daarnaast moet Nijmegen als invloedrijke gemeente een ambassadeursrol spelen tegen het jeugdloon.

Reactie toevoegen

U bent hier