h

SP: Nijmegen moet zich verzetten tegen bezuinigingen op busvervoer

18 oktober 2015

SP: Nijmegen moet zich verzetten tegen bezuinigingen op busvervoer

Volgens de SP zou de gemeente Nijmegen er bij de provincie voor moeten pleiten om niet te bezuinigen op het busvervoer in de regio Arnhem-Nijmegen. Busbedrijf Hermes, dat de Breng-bussen rijdt, sorteert alvast voor op deze bezuinigingen en wil komende twee jaar  9 procent van de dienstregelinguren wegbezuinigen. De SP vreest voor de kwaliteit van het busvervoer als deze plannen door gaan. Volgens de SP zou er juist moeten worden geïnvesteerd in het ov, bijvoorbeeld door met tarieven de bus aantrekkelijker te maken.

Een aantal weken geleden stond in de Gelderlander dat busbedrijf Hermes met het ingaan van de nieuwe dienstregeling lijn 7 wil opheffen. Inmiddels is duidelijk geworden dat Hermes meer bezuinigingen op de dienstregeling wil doorvoeren. Als reden geven zij aan dat ze willen voorsorteren op het feit dat de provincie voornemens is over twee jaar het budget voor openbaar vervoer terug te brengen. Uit cijfers van Hermes blijkt dat ze het aantal dienstregelinguren (DRU's) de komende twee jaar willen terugbrengen met 9 procent (Van 897.906 in 2015 naar 816.831 DRU's in 2017).

SP-gemeenteraadslid Matthias van Hunnik maakt zich zorgen over deze voorgenomen bezuinigingen: “Bijna tien procent bezuinigen op de busritten zal flinke gevolgen gaan hebben voor de reizigers. Bovendien zal dit ook ten koste gaan van flink wat banen bij het busbedrijf. Als Nijmegen hebben we de ambitie om meer mensen in het openbaar vervoer te krijgen. Nog dit voorjaar bleek uit cijfers van de provincie dat het aantal ov-reizigers in Gelderland met 10% is toegenomen. Er moet juist geïnvesteerd worden in openbaar vervoer!”

Lees hier de vragen van de SP aan het stadsbestuur

Reactie toevoegen

U bent hier