h

SP: ook in Nijmegen onterechte bijstandsboetes terugbetalen

12 juli 2015

SP: ook in Nijmegen onterechte bijstandsboetes terugbetalen

Bijstandsgerechtigden die op grond van de Fraudewet ten onrechte een boete hebben gekregen, moeten deze terugbetaald krijgen. Dat vindt SP-gemeenteraadslid Maarten Sweep, die hierover woensdagavond vragen stelde aan het stadsbestuur.

Met de invoering van de Fraudewet in 2013 werd het boetebeleid in de bijstand fors aangescherpt. Waar het eerst ging om moedwillige fraude, kregen nu ook mensen die door een fout ‘fraude’ pleegden een boete. Veel bijstandsgerechtigden kregen in 2013 en 2014 forse boetes voor relatief kleine overtredingen, die zij vaak niet eens bewust pleegden. Eind 2014 oordeelden de Centrale Raad van Beroep en de Nationale Ombudsman dat de wet haar doel voorbij was geschoten. Het beleid werd hierna aangepast. Het is aan gemeenten om te bepalen of zij onterecht uitgedeelde boetes uit 2013 en 2014 terug gaan betalen.

Sweep: “De Fraudewet was een gedrocht, een klassiek gevalletje werkzoekenden pesten. Het is mooi dat hij nu is afgezwakt. Wel zijn er nu veel mensen die, zo blijkt achteraf, ten onrechte een boete hebben gekregen. Dat wringt, vooral omdat zij er financieel al zwak voorstaan. Het zou Nijmegen als sociale stad sieren als wij deze boetes terug betalen.” In een reactie op de vragen van Sweep liet de verantwoordelijke wethouder Tankir weten hier niets voor te voelen. Er zou geen budget voor zijn. “Dat is een teleurstellend antwoord, maar hierover is het laatste nog niet gezegd. Na de zomer komen we hierop terug.”

Reactie toevoegen

U bent hier