h

Nijmegen moet doorgaan met bed, bad en brood

23 april 2015

Nijmegen moet doorgaan met bed, bad en brood

Nijmegen moet nachtopvang blijven garanderen voor asielzoekers. Daarvoor pleit de Nijmeegse SP in reactie op het landelijke akkoord hierover tussen VVD en PvdA. De regeringspartijen hebben besloten dat het zogeheten ‘bed, bad en brood’, de nachtopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terug kunnen naar het land van herkomst, alleen aangeboden blijft in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Ter Apel. Andere gemeenten, waaronder ook Nijmegen, moeten ermee stoppen.

Maarten Sweep, gemeenteraadslid namens de SP: “Wat we de afgelopen week hebben gezien is een beschamende vertoning: koehandel over basale mensenrechten door twee regeringspartijen. En nu willen ze ons verbieden asielzoekers op te vangen. Daar willen wij als SP absoluut niet aan meewerken”.

In het coalitieakkoord van SP, GroenLinks, PvdA, de Nijmeegse Fractie en de gedogende Verenigde Senioren Partij is 35.000 euro gereserveerd voor de opvang van asielzoekers. Ook is Nijmegen sinds kort een Shelter City: een verblijfplaats voor bedreigde mensenrechtenactivisten uit het buitenland. Sweep: “We hebben hier zelf geld gereserveerd voor de opvang, extra steun van het Rijk hebben we niet nodig. Laat ons dan als sociale gemeente zelf beslissen over de opvang, in plaats van ons dit asociale beleid op te dringen”. De SP zal er bij het gemeentebestuur op aandringen om door te gaan met het bieden van bed, bad en brood. Andere gemeenten, onder andere Groningen en Arnhem, hebben al aangekondigd dit te doen. “Wat ons betreft voegt Nijmegen zich bij dat rijtje”.

Reactie toevoegen

U bent hier