h

Medewerkers Vérian massaal aanwezig bij eerste gesprek

14 januari 2015

Medewerkers Vérian massaal aanwezig bij eerste gesprek

Foto: Ed van der Schaft / Eigen fotowerk SP

Vanochtend  begonnen de eerste gesprekken voor de thuiszorgmedewerkers van Vérian. Zij werden eind november geconfronteerd met een dreigende loonsverlaging van 20 tot 25 procent per 1 januari. Bij bezwaar werd gedreigd met ontslag. Inmiddels heeft Vérian alle medewerkers uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. Linda de Vries had vanochtend als allereerste een gesprek en kreeg een hart onder de riem gestoken: haar collega’s stonden klaar met de tekst “Ik ben Linda” op hun protestborden. De opkomst, met bijna 90 werknemers, was massaal en naast de SP was ook de FNV aanwezig om de medewerkers te steunen.

Cor van Norel, fractielid SP: “Omdat de vrees bestaat dat Vérian haar medewerkers in deze 1-op-1-gesprekken onder druk wil zetten, hebben we besloten om allemaal mee te gaan. Helaas mochten we niet allemaal naar binnen. Wel kon er een tweede persoon mee naar het gesprek, zodat ze niet in hun eentje zouden zijn.” Van Norel zat zelf bij het eerste gesprek. “Het was een goed gesprek. De directie probeert de medewerkers vooral te overtuigen van hun gelijk om ze toch over de streep te trekken. 20 tot 25 procent inleveren van hun eigen riante salaris willen ze natuurlijk niet.” 

Foto: Ed van der Schaft / Eigen fotowerk SP

De medewerkers zijn nog altijd boos en strijdbaar over de gang van zaken bij Vérian. “Ik vind het ook zo erg voor de cliënten”, aldus één van hen. “Die weten niet of ik er straks nog voor ze kan zijn. We bouwen een vertrouwensband op met onze cliënten, dat snapt de directie niet. Laat ze zelf eens meelopen met ons werk.” “Mensen blijven thuiszorg nodig hebben”, zegt een van haar collega’s. “Door de bezuinigingen in de zorg moeten zij namelijk juist langer thuis blijven.”

Reportage van Nieuws uit Nijmegen

Voor de komende weken zijn alle medewerkers van Vérian uitgenodigd op gesprek. Zij die dat willen kunnen iemand van de FNV of de SP erbij vragen als tweede persoon. Woensdag 21 januari is om 19:30 weer een actiebijeenkomst in Apeldoorn. Hierbij zijn vanuit de SP Cor van Norel en Kamerlid Tjitske Siderius aanwezig. Meer informatie via mpiepers@sp.nl.

Reacties

Maar wat was de uitslag van het gesprek?

Reactie toevoegen

U bent hier