h

SP: raadsonderzoek naar lening Het Groene Hert

12 februari 2014

SP: raadsonderzoek naar lening Het Groene Hert

De SP wil dat de Nijmeegse gemeenteraad onderzoek doet naar de lening van 100.000 euro aan de inmiddels failliete klimaatwinkel Het Groene Hert.

In januari 2013 verstrekte het college van B en W in het geheim deze lening, zonder de gemeenteraad daarover te informeren. Na het faillisement in mei ontdekte de SP dat de lening was verstrekt. Sindsdien hebben diverse fracties in de gemeenteraad vragen aan het college gesteld. De verantwoordelijke wethouders hebben daarop al meerdere keren excuses aangeboden, onder andere voor het feit dat er onvoldoende financieel onderzoek is gedaan voorafgaand aan de verstrekking van de lening.

De SP vindt deze excuses niet voldoende. Fractievoorzitter Hans van Hooft: "In de beantwoording van eerdere raadsvragen zitten tal van tegenstrijdigheden. Er zijn nog veel open einden omdat een groot aantal vragen niet zijn beantwoord. Daarover moet het raadsonderzoek opheldering verschaffen. Ook moet het onderzoek duidelijk maken of het college in januari 2013 had kunnen voorzien dat de lening van 100.000 euro aan Het Groene Hert nooit meer terug zou komen."

De uitkomst van het raadsonderzoek zal voor de betrokken wethouders Jan Van der Meer (GroenLinks) en Bert Jeenen (D66) in elk geval geen politieke consequenties hebben, omdat zij na de gemeenteraads-verkiezingen niet terugkeren in het stadsbestuur. De klimaatwinkel was het paradepaardje van wethouder Van der Meer die daarmee Nijmegen een groen gezicht wilde te geven.

Zie ook: Omroep Gelderland: SP Nijmegen: raadsonderzoek naar lening klimaatwinkel Het Groene Hert

 

Reacties

Als er een partij is die lokaal aan de lokale weg timmert is het de SP wel. Er is voor mij maar 1 min puntje bij de SP. Sociaal zijn ze het beste maar i.v.m. groen, milieu enz. zou het een stuk beter kunnen. Niet alleen stimuleren van zonnepanelen op overheidsgebouwen maar er voor zorgen door middel van bv. acties. Kijk verder eens naar de bedrijfsterreinen hoeveel daken er geschikt zijn voor zonnepanelen en de bedrijfsterreinen zijn ook de meest geschikte plaatsen om windmolens te plaatsen. Bv. Bedrijven een korting te geven op gemeentelijke belastingen als ze bv 3 x het kortingsbedrag in het opwekken van groene energie stoppen. Bedrijven hebben dan korting op een gemeente belasting en hebben ook eigen energie waar door ook de energierekening terugloopt.

Beste Erick, kijk ook eens in het verkiezingsprogramma in het hoofdstuk Verkeer en Milieu. Bij punt 24 staat o.a. het volgende: "

De gemeente stimuleert en faciliteert bedrijven en particulieren bij het aanleggen van zonnepanelen, bevordert initiatieven voor het lokaal opwekken van duurzame energie en adviseert over energiebesparing en duurzame opwekking."

Als deze bedrijven flink bezuinigen op hun energiekosten doordat zij die milieuvriendelijke alternatieven hebben aangelegd is dat financieel gezien al zeer aantrekkelijk.

U bent hier