h

SP: Wel huishoudelijke hulp bij ziekte of vakantie

10 juli 2013

SP: Wel huishoudelijke hulp bij ziekte of vakantie

De SP heeft vragen gesteld over de informatievoorziening op de website van de gemeente over vervanging van huishoudelijk hulp. Op de gemeentelijke website is te lezen dat zorgaanbieders niet verplicht zijn om hun klanten vervangende huishoudelijke hulp te bieden wanneer hun personeel afwezig is vanwege ziekte of vakantie. Mensen kunnen daardoor in de zomerperiode twee weken verstoken blijven van de zorg die zij nodig hebben. Een onacceptabele situatie die bovendien gebaseerd is op onjuiste informatie, vindt SP-raadslid Cor van Norel.

De gemeente meldt dat mensen in eerste instantie zelf vervanging moeten regelen als hun vaste hulp afwezig is. Zorgaanbieders mogen volgens de gemeente tot zes weken per jaar –waarvan twee in de zomervakantie - verstek laten gaan. Maar die informatie strookt niet met de wens van de gemeenteraad om mensen zelf te laten bepalen of zij hun hulp laten vervangen, aldus van Norel.

Van Norel: “Vorig jaar heeft de gemeenteraad nog nadrukkelijk gezegd dat de klant zelf bepaalt of hij vervanging wenst. De gemeente of zorgaanbieder heeft daar dus niets over te zeggen. Gemakshalve wordt er maar van uitgegaan dat iedereen zelf in staat is om de afwezigheid van hun hulp op te vangen. De SP wil dat die volgorde wordt omgedraaid; zorgaanbieders moeten hun klanten eerst actief benaderen met de vraag of zij de huishoudelijke ondersteuning in de vakantie kunnen missen.”

De informatie op de gemeentelijke website moet dan ook meteen worden aangepast als het aan de SP ligt. Cor van Norel: “Nu is het voor klanten absoluut onduidelijk dat ze om vervanging mogen vragen als hun vaste hulp met vakantie is. Hierdoor dreigen klanten, in ieder geval voor twee weken, verstoken te blijven van hulp waar ze recht op hebben.”

U bent hier