h

Opnieuw thuiszorgmedewerkers in de knel als gevolg van aanbestedingen

27 mei 2013

Opnieuw thuiszorgmedewerkers in de knel als gevolg van aanbestedingen

Er blijken opnieuw thuiszorgmedewerkers in de knel te zitten als gevolg van aanbestedingen. Zorggroep VDA heeft afgelopen week bekend gemaakt dat ze ophoudt te bestaan. De SP heeft vernomen dat VDA met zorgorganisatie Tzorg onfatsoenlijke afspraken heeft gemaakt over het overnemen van medewerkers. VDA en Tzorg blijken medewerkers onder druk te zetten om binnen twee weken een contract te tekenen bij Tzorg om het zelfde werk te doen voor minder loon. De Nijmeegse SP-fractie zal woensdag vragen stellen aan wethouder Frings over de situatie.

Zorggroep VDA heeft ontslag aangevraagd voor alle 135 medewerkers. Daarvan hebben 63 thuiszorgmedewerkers een vast contract waarvan ongeveer 25 werkzaam zijn in de regio Nijmegen. De medewerkers van VDA zijn op 17 mei over het ontslag geïnformeerd. VDA en Tzorg lijken nu alles op alles te zetten om deze voor 1 juni een contract te laten tekenen bij Tzorg. De intentie van de gemeente Nijmegen bij de aanbesteding was dat medewerkers er niet op achteruit zouden gaan. Nijmegen heeft zich tijdens de aanbestedingsprocedure geen zorgen gemaakt over het personeel van VDA. Deze zouden vanaf 1 juni als onderaannemer onder de gunning van Tzorg vallen. Volgens de SP lijkt het er op dat Tzorg en VDA afgelopen tijd mooi weer hebben gespeeld.

SP-raadslid Renske Helmer: “Niet alleen komt voor medewerkers het ontslag als donderslag bij heldere hemel. Het getuigt ook niet van fatsoenlijk werkgeverschap dat Tzorg thuiszorgmedewerkers van VDA over wil nemen maar ze lager in zal schalen met een daling van 25% van het salaris tot gevolg. De medewerkers raken hun vaste contract en reiskostenvergoeding kwijt en verdienen nog maar rond de tien euro per uur. Hiermee krijgt het zorgpersoneel de rekening gepresenteerd voor de de bezuiniging die de gemeente heeft binnengehaald.”

De SP wil van de wethouder weten of hij, net als bij medewerkers van Axxicom, ook de verantwoordelijkheid neemt voor de thuiszorgwerkers van VDA in de regio Nijmegen. Helmer: “De gemeente Nijmegen is verantwoordelijk voor de gevolgen van deze aanbesteding. Deze was wettelijk niet eens verplicht maar toch heeft de gemeente hiervoor gekozen onder de nadrukkelijke voorwaarde dat medewerkers niet de dupe zouden worden. Nu dat opnieuw toch het geval blijkt moet de gemeente zich ook voor deze mensen inspannen.”

De SP wil bovendien dat de gemeente in de toekomst geen contracten meer aangaat met organisaties die zo onfatsoenlijk met hun personeel omgaan.

U bent hier