h

Kunstbus stopzetten? Fout cultuurbeleid!

20 maart 2013

Kunstbus stopzetten? Fout cultuurbeleid!

Op initiatief van de SP ging in 2008 in Nijmegen de kunstbus rijden. Het project, waarbij basisschoolleerlingen op een laagdrempelige manier kennismaken met cultuur, bleek een groot succes. Desondanks besloot het Nijmeegse college van PvdA, GroenLinks en D66 om niet verder te gaan met de kunstbus. Bert Velthuis, SP-raadslid en initiatiefnemer van de kunstbus, begrijpt niets van het besluit en hekelt de elitaire cultuurkoers van het college.

Velthuis: "Kinderen van de Openwijkscholen mochten één keer per jaar met de bus naar een museum of culturele activiteit in Nijmegen en directe omgeving. Alleen al afgelopen jaar hebben meer dan 3500 kinderen het culturele pad bewandeld. De totale kosten: circa 10 euro per kind voor bus, entree museum en een aangepast programma. Het was allemaal goed geregeld. De bus kwam de kinderen halen en brengen, snel en veilig. Iedereen was tevreden: Musea kregen een extra doelgroep binnen en ouders hoeven niet met hun eigen auto te rijden en een duur parkeerkaartje te kopen. Voor scholen levert onderwijs buiten het leslokaal bovendien meer positieve ervaringen op dan altijd tussen vier muren te moeten zitten.

Nu de kunstbus plotseling is afgeschaft kunnen de kinderen op twee manieren naar het museum of bijvoorbeeld naar Kwatta om een kindervoorstelling bij te wonen. Met eigen auto’s: als je met een klas van 30 kinderen wilt gaan moet je 10 auto’s op trommelen. Voor veel scholen betekent dit extra werk. En dan met drie kinderen op de achterbank onder de gordels de cultuur in. We gaan er dan maar even voor het gemak van uit dat er voldoende rijke ouders zijn met veel extra vrije tijd en natuurlijk een tweede auto. Er zijn in Nijmegen veel wijken aan te wijzen waar deze situatie geen dagelijkse praktijk is. Het deert de wethouder van cultuur blijkbaar niet.

Dan rest het openbaar vervoer. Maar hoe veilig is het om met 30 kleine kinderen van 4 tot 10 jaar met openbaar vervoer te reizen? Deze bussen hebben geen gordels en kinderen laten staan is toch werkelijk niet veilig. Het deert de wethouder van cultuur blijkbaar niet. Nijmegen heeft voor een nieuwe cultuurkoers gekozen. Het geld gaat niet naar de mensen, maar naar gebouwen en cultuurproducten. Het Valkhof ontvangt bijvoorbeeld van de Gemeente ruim 2 miljoen. Per jaar komen ongeveer 100.000 bezoekers naar dit mooie museum. Om het de bezoeker mogelijk te maken het museum te betreden legt Nijmegen 20 euro bij voor elke bezoeker!!!

Maar de wethouder van cultuur, Beerten van D66, heeft zo zijn eigen voorkeuren. Het Besiendershuis ontvang per jaar 4 kunstenaars. De kosten daarvoor zijn hoger dan de kunstbus. De wethouder houdt van uitkijkkonijnen, daar zou de bus drie jaar voor kunnen lopen. De huidige coalitie heeft zo zijn eigen opvattingen over hoe met geld om te gaan. Voor de PvdA, GL en D66 lijkt cultuur vooral voorbestemd te zijn voor de beter gesitueerden. Daarmee wordt cultuur een splijtzwam in plaats van cement. De kansrijken worden met het huidige college op hun wenken bediend.

Voor kleine kinderen heeft de wethouder nog wel een verrassing in petto. Ze mogen, o wat een feest, met het openbaar vervoer naar het museum! Want de wethouder heeft een kortingskaart bedacht. En nu staan de kinderen in de kou te wachten op de bus. Hopelijk kunnen ze op een stoel zitten en hoeven ze niet over te stappen op dat drukke stationsplein. En misschien blijft het vandaag wel droog want met deze wethouder zit je al snel in de drup. Cultuur is ook niet voor kinderen, lijkt de wethouder te willen zeggen. Cultuur is voor Jean-Pierre en Nicolette, het voelt veel fijner als deze groep gezellig onder elkaar is… Lekker gesubsidieerd door de rest die niet voor cultuur voelt."

Bert Velthuis, gemeenteraadslid SP Nijmegen

U bent hier