h

Nijmeegse huisbaas gekozen tot Huisjesmelker van het Jaar

31 mei 2012

Nijmeegse huisbaas gekozen tot Huisjesmelker van het Jaar

Uit een kleine 200 nominaties heeft ROOD, jong in de SP de Nijmeegse huisbaas Emmy van der Tol verkozen tot huisjesmelker van het jaar 2012. Van der Tol is een voorbeeld van een klassieke huisjesmelker. Ze doet nauwelijks aan onderhoud, vraagt te hoge servicekosten voor diensten die zij niet levert en deinst er niet voor terug om huurders te intimideren. ROOD-voorzitter Lieke Smits: 'Het is schandalig hoe deze huisjesmelker met haar huurders omgaat. Deze verkiezing toont wederom aan dat de politiek in actie moet komen en deze huisjesmelkers keihard aan moet pakken.'

Ook dit jaar kreeg ROOD veel klachten binnen uit heel het land. Huisjesmelkers werden vooral genomineerd omdat ze een te hoge huur vragen, geen of slecht onderhoud plegen of hun huurders intimideren of bedreigen. Smits: 'Huisjesmelkers profiteren van de woningnood. De huisbaas kan voor elke huurder tien anderen krijgen. Er zijn te weinig regels om deze notoire huisjesmelkers aan te pakken en de regels die er zijn worden niet nageleefd.'

Klik hier voor het jury rapport

ROOD pleit voor een landelijk vergunningstelsel voor grote verhuurders. Bij verhuurders die in de fout gaan moet de vergunning worden afgepakt. Ook de intimidatie van huurders moet volgens de SP-jongeren keihard aangepakt worden: 'We krijgen steeds meer klachten binnen over intimidatie van huurders. Huurders durven vaak niet meer in actie te komen en laten de situatie voor wat het is. De politie moet scherp zijn op meldingen van huurders en zo nodig keihard ingrijpen.' De Tweede Kamerfractie van de SP zal de kwestie in de Kamer aan de orde stellen en actie eisen van de minister.

In de media:
Het nieuws over de verkiezing trok meteen de aandacht van de landelijke media. Zo deed Giel Beelen in zijn ochtendschow op 3fm live verslag van de uitreiking.

En ook Hart van Nederland (SBS6) maakte een reportage.

Metro: Huisjesmelker wil wel cashen en verder niets
Gelderlander: Nijmeegse huisbaas is 'huisjesmelker van het jaar

U bent hier