h

SP: Boycot jubileum VNG-congres

27 maart 2012

SP: Boycot jubileum VNG-congres

De SP-fractie wil van het Nijmeegse stadsbestuur weten of het van plan is om deel te nemen aan het jubileumcongres van de Vereniging der Nederlands Gemeenten (VNG) dat op 5 en 6 juni in Den Haag wordt gehouden. De SP is van mening dat de gemeente Nijmegen het congres moet boycotten vanwege de hoge kosten die er mee zijn gemoeid.

Vanwege het honderdjarige bestaan van de VNG zal het congres van 5 en 6 juni worden opgeluisterd met festiviteiten waarvoor onder andere de Golden Earring, Matthijs van Nieuwkerk en Johan Cruijff aantreden. De totale kosten van het feest worden geschat op drie miljoen euro. Een absurd hoog bedrag, vindt SP-raadslid Senay Akdemir.

Akdemir: "De kosten voor dit congres bedragen 745 euro per bezoeker. Het is van de zotte dat dergelijke bedragen worden uitgetrokken voor festiviteiten. Zéker in tijden waarin vanuit Den Haag snoeihard wordt bezuinigd op kwetsbare groepen in de samenleving. Dan geef je als overheid toch echt een verkeerd signaal af. ”

Een aantal gemeenten hebben al aangegeven geen bestuurders naar het congres te sturen, omdat ze vinden dat dergelijke uitgaven in tijden van bezuinigingen niet geoorloofd zijn.

Zelfs minister Spies vindt het eigenlijk te gek voor woorden. Ze is van mening dat het wel soberder kan. In de Gelderlander van 21 maart 2012 was te lezen dat er vanuit Nijmegen 3 wethouders en de gemeentesecretaris van plan zijn om naar het VNG-feest te gaan.

De SP heeft middels schriftelijke vragen om opheldering gevraagd en doet met klem een beroep op het Nijmeegse stadsbestuur om de bijeenkomst te boycotten.

Akdemir: “Ongetwijfeld is het VNG-congres een geschikte gelegenheid voor onze wethouders om te lobbyen voor de belangen van Nijmegen, maar dat zou ook prima kunnen zonder de inhuur van peperdure coryfeeen en artiesten.”

U bent hier