h

Van Erp ergste huisjesmelker

16 maart 2011

Van Erp ergste huisjesmelker

ROOD, de jongerenafdeling van de SP, reikt deze week de trofee voor de slechtste huisbaas van Nijmegen uit aan Coen van Erp. De SP-jongeren vroegen studenten naar hun ervaringen met verhuurders en kozen uit de inzendingen de ergste huisjesmelker van 2010. De jaarlijkse verkiezing leverde veel klachten op over achterstallig onderhoud, extreme huurprijzen, intimidatie en schimmige contracten. Tien mensen waren zo ontevreden dat zij hun huisbaas nomineerden. De wantoestanden bij kamerverhuurders tonen eens te meer aan dat de huisvestingsproblematiek onder jongeren nog steeds niet is opgelost.

Dit jaar gaat de heer van Erp met de dubieuze titel aan de haal. Zijn huurders nomineerden hem vanwege intimidatie en pesterijen na een conflict over de hoogte van de huur. De problemen begonnen toen de bewoners om huurverlaging vroegen na een uitspraak van de huurcommissie.

De verhuurder dreigde de bewoners van het pand aan de Muntweg vanaf dat moment met uitzetting, schakelde de stroom uit, verwijderde de kamerdeuren, verving de sloten en probeerde door middel van intimidatie en pesterijen zijn huurders het huis uit te krijgen.

ROOD-woordvoerder Michelle Foolen: “Helaas zijn er nog steeds huisbazen die misbruik maken van de woningnood onder jongeren, met deze jaarlijkse verkiezing willen we deze wanpraktijken aan het licht brengen.” Aan de Huisjesmelkersverkiezing is normaal gesproken een ludieke prijs verbonden. Of die ook wordt uitgereikt is nog maar de vraag. De eigenaar heeft meerdere panden in Nijmegen, Oss en Rosmalen, maar het is niet te achterhalen waar hij op het moment verblijft.

De landelijke 'winnaar' van de verkiezing werd de Utrechtse huisbaas Betty Chang. Zij won de trofee ook al in 2006 en werd opnieuw massaal door haar huurders als kandidaat naar voren geschoven. Als geen ander weet zij het gebrek aan betaalbare woningen voor jongeren uit te buiten. Zo vroeg ze voor een kamer van 5m ruim 250 euro. Dertig huurders van Chang zijn momenteel bezig om gezamenlijk hun huurprijzen bij de huurcommissie aan te vechten.

U bent hier