h

SP biedt gemeenteraad petitie aan voor behoud gratis OV 65+

7 februari 2011

SP biedt gemeenteraad petitie aan voor behoud gratis OV 65+

Het ouderenplatform van de Nijmeegse SP zal de gemeenteraad aankomende woensdag een petitie aanbieden namens Nijmegenaren die het gratis busvervoer voor ouderen willen behouden. In december startte de SP hiervoor een actie die in korte tijd meer dan 600 handtekeningen opleverde.

De SP wil dat het Nijmeegse college afziet van de geplande afschaffing van het gratis busvervoer voor ouderen. Raadslid Cor van Norel zal tijdens de gemeenteraadsvergadering het voorstel indienen om alle Nijmeegse 65plussers een OV-chipkaart te bezorgen waarmee ze een jaar lang gratis kunnen reizen. Ook moeten kleinkinderen gratis met hun grootouders mee kunnen blijven reizen.

Cor van NorelVan Norel: “Het zou doodzonde zijn om het succesvolle gratis busvervoer af te schaffen. Duizenden ouderen maken nu gebruik van de bus, waar ze voorheen thuis bleven. Dat is niet alleen goed voor de ouderen, maar bijvoorbeeld ook voor de winkeliers en cafés in de stad. In een tijd waar ouderen al gepakt worden op verhoogde zorgkosten en de pensioenen doet het Nijmeegse college daar nog een schepje bovenop door ze extra te laten betalen voor een voorziening.”

Met ingang van maart moeten 65plussers jaarlijks twintig euro gaan betalen voor het busvervoer, daarnaast worden ze tevens gedwongen om een OV-chipkaart a 7,50 euro aan te schaffen. Bovendien kunnen kleinkinderen niet langer gratis meerreizen. Het gratis OV voor ouderen is daarmee niet langer gratis. Volgens een schatting van de Gemeente haakt daardoor de helft van de 23.000 Nijmeegse ouderen af.

De SP stelt voor om het gratis busvervoer voor senioren bij wijze van experiment met een jaar te verlengen, zodat daarna geëvalueerd kan worden hoe veel en hoe vaak ouderen gebruik maken van de voorziening. Cijfers hierover zijn niet bekend, maar het gebruik kan met de invoering van de OV-chipkaart eenvoudig in kaart worden gebracht.

De petitie is in te vullen op www.nijmegen.sp.nl/bus65plus

U bent hier