h

Nieuwbouw Doornroosje definitief

28 januari 2011

Nieuwbouw Doornroosje definitief

De kogel is na 22 jaar discussie definitief door de kerk. Afgelopen week stemde de gemeenteraad in met de plannen voor een nieuw onderkomen voor Doornroosje naast het Centraal Station. De nieuwe poptempel komt op de plek van het voormalige TPG Post-kantoor. De SP heeft de nieuwbouwplannen voor Doornroosje altijd gesteund en vindt de poptempel een belangrijke voorziening voor een cultuurstad als Nijmegen. Tevens is de SP blij dat er op het complex 300 nieuwe studentenwoningen en een ondergrondse stalling voor 3700 fietsen worden gerealiseerd.

In 2010 dreigde defensie nog roet in het eten te gooien. De oorspronkelijke hoogbouwplannen voor het complex waren veel ambitieuzer. Tè ambitieus volgens defensie, want de geplande hoogbouw zou de radar van vliegveld Volkel blokkeren.

SP-raadslid Bert Velthuis: "Defensie zag spoken op de radar en waarschuwde dat terroristen gemakkelijker het land in konden vliegen door de hoogte van het nieuwe gebouw. De schaduw van het gebouw zou dekking bieden aan vliegtuigen die ongezien Nederland binnen willen vliegen. Uiteindelijk is het gebouw in hoogte “gehalveerd” en kan defensie weer gerust achter de radar zitten."

Helaas moet bij grote bouwprojecten als Doornroosje een deel van het financiële huishoudboekje geheim blijven om aannemers niet in de kaart te spelen. De SP vindt het belangrijk dat direct na de aanbesteding openheid van zaken wordt gegeven, zodat zichtbaar wordt of het college binnen de financiële kaders is gebleven. Velthuis: "Hoewel het college bezweert dat dit het geval zal zijn zullen we niet nalaten de verantwoordelijke wethouders ter verantwoording te roepen,mocht er van zijn afgeweken. Ze zijn gewaarschuwd."

U bent hier