h

Houd gratis bus voor ouderen gratis!

23 januari 2011

Houd gratis bus voor ouderen gratis!

De SP wil dat het Nijmeegse College van GroenLinks, PvdA en D66 afziet van de afschaffing van het gratis busvervoer voor ouderen. Raadslid Cor van Norel zal op de politieke avond van 9 februari het voorstel indienen om alle Nijmeegse 65plussers een OV-chipkaart te bezorgen waarmee ze een jaar lang gratis kunnen reizen.

Van Norel: “Het zou doodzonde zijn om het succesvolle gratis busvervoer af te schaffen. Duizenden ouderen maken nu gebruik van de bus, waar ze voorheen thuis bleven. Dat is niet alleen goed voor de ouderen, maar bijvoorbeeld ook voor de winkeliers en cafés in de stad.”

In een tijd waar ouderen al gepakt worden op verhoogde zorgkosten en de pensioenen doet het Nijmeegse college daar nog een schepje bovenop door ze extra te laten betalen voor een voorziening. Met ingang van maart moeten 65plussers jaarlijks twintig euro gaan betalen voor het busvervoer, daarnaast worden ze tevens gedwongen om een OV-chipkaart a 7,50 euro aan te schaffen. Bovendien kunnen kleinkinderen niet langer gratis meerreizen. Het gratis OV voor ouderen is daarmee niet langer gratis. Volgens een schatting van de Gemeente haakt daardoor de helft van de 23.000 Nijmeegse ouderen af.

De SP stelt voor om het gratis busvervoer voor senioren bij wijze van experiment met een jaar te verlengen, zodat daarna geëvalueerd kan worden hoe veel en hoe vaak ouderen gebruik maken van de voorziening. Cijfers hierover zijn niet bekend, maar het gebruik kan met de invoering van de OV-chipkaart eenvoudig in kaart worden gebracht. In december tekenden in korte tijd ruim vijfhonderd ouderen een petitie van de SP waarin ze opriepen om het busvervoer gratis te houden. Nog niet getekend? Dat kan HIER

U bent hier