h

KAN-kaartje moet blijven

14 oktober 2010

KAN-kaartje moet blijven

Als het aan de gemeenteraad ligt, blijft het KAN-kaartje bestaan zolang de strippenkaart gebruikt kan worden. Het college zal hier bij de Stadsregio op aandringen, maar verwacht niet dat het veel zal uithalen.

Cor van NorelSP-raadslid Cor van Norel nam het initiatief om de toekomst van het KAN-kaartje veilig te stellen: “Voor de zomer was de gemeenteraad unaniem voor het behoud van het KAN-kaartje. Inmiddels is de bindende invoering van de OV-chipkaart tenminste tot 1 februari 2011 uitgesteld. De Stadsregio wil het KAN-kaartje per 1 november 2010 al afschaffen. Reizigers kunnen gebruik maken van een persoonlijke OV-chipkaart met dalurenkorting als alternatief.”

Volgens Van Norel is dit geen alternatief: “Ten eerste is het KAN-kaartje in de bus te koop en als retourtje te gebruiken. Dus is het ook erg aantrekkelijk voor mensen die af en toe met de bus reizen. Ten tweede gebruikt maar een zeer klein deel van de reizigers de OV-chipkaart en de dalurenkorting. De persoonlijke OV chipkaart moet voor 7,50 euro worden gekocht en dan het daltarief erop laten zetten voor eveneens 7,50 euro (Tot 1 december a.s. hoeft dit laatste tarief echter niet te worden betaald). Bovendien zijn er dan geen korting- en retourkaartjes in de bus verkrijgbaar als het KAN-kaartje verdwijnt.”

In het debat gaf wethouder Beerten van D66 aan dat Connexxion verlies leidt op de KAN-kaartjes en er daarom maar vanaf wil. Ook zag hij er weinig heil in om hierover bij de Stadsregio in bezwaar te gaan. Toch heeft hij deze opdracht van de meerderheid van de gemeenteraad gekregen.

De SP legt zich niet neer bij het zo maar afschaffen van het KAN-kaartje. In het voorstel van de partij is ook opgenomen dat er een kortingstarief in de bus verkrijgbaar moet blijven, net zoals nu met het KAN-kaartje het geval is.

Actuele motie: Beloofd is beloofd
De Gelderlander 14 oktober 2010: Stadsbestuur tegen snel verdwijnen KAN-kaartje
De Gelderlander 15 oktober 2010: Weinig kans op behoud goedkope buskaartjes

U bent hier