h

ROOD spoort provincie aan voor Gelders nachtnet

4 december 2009

ROOD spoort provincie aan voor Gelders nachtnet

De SP-jongeren van ROOD hebben zich de afgelopen maanden met veel succes ingezet voor de aansluiting van Gelderland op het nachtnet van de NS. Samen met de GroenLinkse jongeren van Dwars haalden zij bijna 3.000 handtekeningen op van treinreizigers, deze werden gisteren in een meterslange trein overhandigd aan het provinciebestuur in Arnhem. ROOD wil dat Nijmegen en Arnhem deel uit gaan maken van een nachtelijke spoorverbinding op de route Utrecht-Den Bosch-Oss-Nijmegen-Arnhem.

Momenteel is Nijmegen na twaalf uur ‘s nachts vrijwel niet te bereiken/verlaten met het openbaar vervoer. Een gemiste kans volgens ROOD en de SP, want Nijmegen heeft op het gebied van cultuur, uitgaansleven en concerten veel te bieden voor inwoners van de regio. De handtekeningenactie van ROOD werd door treinreizigers met veel enthousiasme begroet; het draagvlak voor aansluiting op het nachtnet is groot. Gezien het succes van de nachttrein in de randstad en Noord-Brabant is dat niet verwonderlijk. Eerdere proeven wezen daar uit dat het NS-nachtnet uiterst populair is en dat de nachttrein bovendien rendabel blijkt te zijn. ROODwoordvoerder Stijn Vat overhandigde op het provinciehuis aan de commissie mobiliteit een symbolische trein van handtekeningenlijsten, zonder locomotief. De afwezigheid van de locomotief wijst op het gebrek aan initiatief vanuit de provincie. Stijn Vat: “Wij roepen de provincie op om een voortrekkersrol te vervullen in de aansluiting van Gelderland op het nachtnet, De provincie zou de locomotief moeten zijn van de Gelderse nachttrein”

Een aansluiting op het NS-nachtnet zou betekenen dat er van donderdagnacht tot en met zondagnacht treinen rijden richting Utrecht en Den Bosch. Alex Mink, woordvoerder openbaar vervoer voor de SP in provinciale staten, is blij met de actie van ROOD: “Met deze petitie laten de jongeren zien dat er genoeg vraag is naar openbaar vervoer in de late uurtjes. Om aansluiting op het nachtnet voor elkaar te krijgen moeten verschillende gemeenten en de provincie Gelderland nauw met elkaar samenwerken. De provincie zou daarin een voortrekkersrol moeten spelen.” Commissievoorzitter Johan Houwers (VVD) zette ook zelf nog een handtekening voor de nachttrein en verzekerde dat de provincie zich binnenkort buigt over de kansen die het nachtnet haar biedt.

U bent hier