h

Vrijdag 13 november:Filmavond voor Ethiopië

12 november 2009

Vrijdag 13 november:Filmavond voor Ethiopië

Vrijdag 13 november vertoont de SP Nijmegen voor alle leden en geïnteresseerden de film ‘Black Gold’. Deze documentaire laat op indringende wijze zien hoe commerciële belangen de levensstandaard in derdewereldlanden beïnvloeden.

Waarom deze film? Ethiopië kampt momenteel met een hevige voedselcrisis. Door extreme droogte zijn 6,2 miljoen Ethiopiërs aangewezen op voedselhulp. Een vergelijkbare crisis koste in 1984 een miljoen mensen het leven. De film 'Black Gold' is gemaakt om de kijker bewust te maken van het belang van Fair Trade. Eerder dit jaar namen de SP-jongeren al het initiatief om van Nijmegen een Fairtrade-gemeente te maken.

‘Black Gold’, een korte omschrijving:
Dagelijks worden ruim twee miljard koppen koffie gedronken. Toch lijken maar weinig koffiedrinkers zich bewust te zijn van de herkomst van 'het zwarte goud'. De koffie-industrie, goed voor een omzet van 60 miljard euro per jaar, wordt volledig gedomineerd door multinationals, terwijl koffieboeren in derdewereldlanden er amper een cent aan verdienen. In een land als Ethiopië zijn 15 miljoen boeren afhankelijk van de koffieteelt. De toenemende koffieconsumptie maakt dat grote handelaren door hun connecties met regeringen snel fortuin maken. Ondertussen worstelen de kleine koffieplanters met de laagste prijzen in dertig jaar. Vele gezinnen kampen opnieuw met ondervoeding. De makers van ‘Black Gold’ reisden de hele wereld over om de productie van koffie, van plantage tot café, in kaart te brengen. De film is Nederlands ondertiteld.

Vanaf 20.00u bent u van harte welkom op het SP-pand aan de Molenweg 95. De entree is gratis en de Fairtrade-koffie staat klaar. Eventuele vrijwillige donaties worden overgemaakt naar voedselhulp aan Ethiopië.

U bent hier