h

Gesubsidieerde arbeid moet in stand blijven

19 juni 2009

Gesubsidieerde arbeid moet in stand blijven

Al jaren wordt in de gemeente Nijmegen gesubsidieerde arbeid ingezet als weg naar betaald werk of om de sociale infrastructuur in stand te houden. Er werken nu ongeveer 1000 Nijmegenaren in een gesubsidieerde baan bij verschillende instellingen of bedrijven. Door bezuinigingen van het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie dreigen veel banen verloren te gaan. De SP zal er alles aan doen dit in Nijmegen te voorkomen.

Senay AkdemirSP-raadslid Senay Akdemir: “Mensen met een gesubsidieerde baan doen heel nuttig werk voor onze stad. Als beheerder op de kinderboerderij, als toezichthouder bij de speeltuin of in de wijk, als conciërge op school, als medewerker bij activiteiten met kinderen, bij de DAR, noem zo maar op. Als deze banen en mensen wegvallen dan houden wij weinig meer over van al dit waardevolle werk. Daarom moet er alles aan gebeuren deze banen te behouden.”

In 2003 was eveneens sprake van een bezuiniging op de gesubsidieerde arbeid. Akdemir: “Zes jaar geleden kregen gemeenten ook al zo'n schandalige bezuiniging op hun dak van Den Haag. Toen was het een regering met CDA,VVD en LPF, nu is het een regering met CDA, PvdA en ChristenUnie. Voor de mensen in de gesubsidieerde arbeid maakt het weinig verschil. Beide regeringen doen er alles aan om deze mensen weer terug naar de bijstand te sturen.”

Akdemir stelt dat alles op alles moet worden gezet te voorkomen dat mensen met een gesubsidieerde baan in de bijstand komen. “Bij de bezuinigingen van zes jaar terug zijn we erin geslaagd om deze mensen niet naar de bijstand te sturen. En daar zullen we nu weer in slagen. Het zal financieel vast hier en daar pijn doen. De werkers in de gesubsidieerde arbeid mogen niet bij het grofvuil gezet worden. Op dit moment worden diverse voorstellen doorgerekend wat het oplevert. Daarnaast voer ik gesprekken met diverse betrokken partijen zoals de mensen van Wijkwerk. De gemeente zal alle betrokkenen verder informeren op speciale bijeenkomsten. In het najaar moet de gemeenteraad een besluit nemen. Voor de SP staat voorop dat voorkomen moet worden dat mensen terug de bijstand in gaan.”

U bent hier