h

SP GELDERLAND NODIGT U UIT VOOR: HET GROTE NUON DEBAT: NUON VERKOPEN, NUTS OF NOODZAAK?

16 april 2009

SP GELDERLAND NODIGT U UIT VOOR: HET GROTE NUON DEBAT: NUON VERKOPEN, NUTS OF NOODZAAK?

Nuon praat alleen met aandeelhouders over de geplande overname door het Zweedse Vattenfall, het vuilste bedrijf van Duitsland. Maar de SP biedt naast deskundigen ook gewone mensen de kans om mee te praten over de miljardendeal. Zijn de plannen nuts of noodzaak? Deze vraag staat centraal in het enige Nuon debat waar ook niet-aandeelhouders mee kunnen praten en wel op 16 april in het Kolpinghuis te Nijmegen.

Bestuurders van provincies en gemeenten zijn van plan om hun aandelen Nuon aan de Zweedse energiereus Vattenfall te verkopen. De SP wil dat energiebedrijven net als drinkwater en riolering in publieke handen blijven en is tegen de verkoop. Op 16 april kunnen in Nijmegen voor- en tegenstanders de verbale degens kruisen in een door de SP georganiseerd debat waar iedereen welkom is. Herhaaldelijk is ook Nuon uitgenodigd om als bedrijf dat zegt maatschappelijk ondernemen hoog in het vaandel te hebben staan het debat met de maatschappij aan te gaan.
Vooralsnog wil het bedrijf echter niet met consumenten en inwoners van Gelderland in debat gaan. De SP houdt een stoel vrij voor Nuon.

Wie wel komt is de Utrechtse hoogleraar Hans Schenk. Hij deed in Groot-Brittanniƫ en de Verenigde Staten onderzoek naar fusies van bedrijven. Leveren deze de beloofde kostenbesparingen op? Of betaalt de consument de rekening voor de overnames? Frank van den Heuvel van het Zeeuwse energiebedrijf Delta wil in tegenstelling tot Essent en Nuon wel zelfstandig blijven. Hij legt uit waarom. Andre Jurjus vertegenwoordigt de grote buitenlandse energiebedrijven zoals RWE, Electrabel en Oxxio. Hij is voor de verkoop van de Nederlandse energiebedrijven.

Ook voorstander van de verkoop is Harry Keereweer, gedeputeerde van de provincie Gelderland (met 45 procent de grootste aandeelhouder van Nuon!). De PvdA-er staat lijnrecht tegenover SP Tweede Kamerlid Paulus Jansen die de verkoop van het Utrechtse energiebedrijf UNA aan een Amerikaans bedrijf als statenlid van nabij meemaakte. Hij noemde de geplande verkoop van Nuon aan het Zweedse Vattenfall volksverlakkerij.
Tenslotte zal Greenpeace een column voordragen over het groene karakter van Vattenfall. Hoe groen is dit bedrijf dat thuis vooral draait op waterkracht en atoomstroom maar ook te boek staat als het vuilste energiebedrijf van Duitsland waar het veel kolen, bruinkool en zelfs nog turf stookt?

En ten slotte is er ruime gelegenheid voor vragen van mensen uit de zaal.

Het debat wordt op donderdagavond 16 april in het Kolpinghuis aan de Smetiusstraat 1 in Nijmegen gehouden en begint om 20:00 uur (zaal open om 19.30 uur). Toegang is gratis maar reserveren is gewenst via de website of telefoonnummer 026-3599409.

U bent hier