h

SP start actie tegen bezuinigingen op bibliotheek filialen

8 januari 2009

SP start actie tegen bezuinigingen op bibliotheek filialen

Een meerderheid van de gemeenteraad wil bezuinigen op de bibliotheekfilialen in Hengstdal, Oud-West, Hatert en Brakkenstein. Deze filialen krijgen een beperkte collectie die vooral gericht is op kinderen tot 14 jaar. Gevolg: het filiaal wordt kleiner, er zijn minder boeken om direct in te kijken en veel boeken moeten voortaan via de computer worden besteld. De SP start een actie tegen deze voorgenomen bezuiniging.

Vanaf 8 januari zal de partij 15.000 actiekaarten verspreiden in Hengstdal, Oud-West, Hatert en Brakkenstein. Bewoners kunnen een petitie tekenen tegen de voorgenomen bezuiniging en zich uitspreken voor het behoud van hun huidige wijkfilialen. Dit kan ook via de door de SP opgerichte actiewebsite www.onzebiebmoetblijven.nl.

Op 14 en 28 januari spreekt de gemeenteraad over een subsidie van 5,2 miljoen euro aan de bibliotheek. Dat is 3 ton meer dan in het verleden, maar de bibliotheek gaat hiervoor minder doen. Vier filialen worden verkleind en het aanbod beperkt. SP-raadslid Jola van Dijk: “Dat is dus minder prestatie voor hetzelfde geld. De SP is het hier niet mee eens. Elke wijk heeft recht op goede wijkvoorzieningen die voor jong en oud beschikbaar zijn. Daarom zeggen wij: de wijkbieb moet voor iedereen blijven!”

Er is de afgelopen tijd veel gediscussieerd over nut en noodzaak van wijkbibliotheken. De bibliotheekdirectie is er van overtuigd dat wijkbibliotheken duur zijn en een meerderheid van de gemeenteraad lijkt deze visie te steunen. Van Dijk: ‘We hebben de cijfers van 2007 van Nijmegen vergeleken met de bibliotheken in Arnhem, Apeldoorn, Zwolle, Maastricht, Den Bosch, Almere, Eindhoven en Rotterdam. Uit de vergelijking met deze steden blijkt dat Nijmegen een stuk beter scoort met 34% meer leners, 54% meer bezoeken en ruim 12% meer uitleningen per inwoner dan gemiddeld. Dit goede resultaat is bovendien behaald met 3% minder subsidie dan gemiddeld.”

Verder stelt de directie van de bibliotheek dat het hoge aantal wijkfilialen in Nijmegen leidt tot onnodig hoge huisvestingslasten. Volgens Van Dijk klopt er weinig van die aanname: “Vergelijken we de kosten van 11 vestigingen in Nijmegen met 3 vestigingen in Arnhem dan blijkt dat Nijmegen per inwoner ruim 17 procent minder subsidie kwijt is. Van het totale subsidiebedrag gaat in Arnhem slechts 2 procent minder op aan huisvesting.”

Van Dijk tot slot: “Nijmegen heeft een fantastische bibliotheek en daar mogen we trots op zijn. In plaats van de bibliotheek uit te kleden, moeten we hem verbeteren. De huidige wens om te bezuinigen is dan ook vooral een voorbeeld van ‘penny-wise, pounds foolish’.”

www.onzebiebmoetblijven.nl

U bent hier