h

Maandag 2-2: SP kamerlid Ewout Irrgang in Nijmegen

8 januari 2009

Maandag 2-2: SP kamerlid Ewout Irrgang in Nijmegen

Op maandag 2 februari is SP kamerlid Ewout Irrgang te gast in Nijmegen bij een debat in Lux, georganiseerd door Global. Thema is de kredietcrisis: betekent de kredietcrisis het einde van het kapitalisme? Andere sprekers zijn Joshua Livestro, publicist, en Eelk de Jong, hoogleraar Economie Radboud Universiteit Nijmegen.

De kredietcrisis: dalende koersen, onverkoopbare huizen, bedrijven die aankloppen bij de overheid voor steun. De kredietcrisis beïnvloedt wereldwijd de hele maatschappij. Wat betekent dit alles voor de inrichting van de vrije markt economie?

Moet de overheid bijvoorbeeld strakker toezicht houden op het bedrijfsleven? En wat betekent de kredietcrisis eigenlijk voor de rol van de consument: moet de overheid hem beter beschermen tegen 'gevaarlijke' banken? Ook is het de vraag welke gevolgen de kredietcrisis heeft voor ontwikkelingslanden en de 'Washington Consensus'. De Wereldbank en het IMF vragen in dit beleid ontwikkelingslanden hun markten open te stellen voor buitenlandse investeerders. Deze privatiseren en dereguleren in ruil voor financiële steun. Is dit beleid nog legitiem nu er sprake is van een kredietcrisis als gevolg van teveel deregulering? Kortom; wat zijn nu eigenlijk de gevolgen van de kredietcrisis voor het kapitalistische systeem?

Global is een publiek project van LUX en het CIDIN van de Radboud Universiteit, over de mensen in de Derde Wereld die het slechter hebben dan wij en de vraag wat wij, met hen, daaraan kunnen doen. Dit project is mogelijk gemaakt door de NCDO. Informatie over dit project vindt u op www.globaldebat.nl
Aanvang: 20.00 uur, entree gratis, locatie: LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen. Reserveren via 0900-5894636 (kassa LUX).

U bent hier