h

Omstreden plan voor naamswijziging van tafel: station Elst blijft station Elst!

8 juli 2008

Omstreden plan voor naamswijziging van tafel: station Elst blijft station Elst!

De plannen om de naam van station Elst te wijzigen in station Elst Bemmel zijn afgeblazen. Dit tot vreugde van SP statenleden Eric van Kaathoven en Alex Mink die zich openlijk verzetten tegen de plannen van burgemeester Harry de Vries van Lingewaard. Van Kaathoven: 'In een klap een ton besparen en verwarring voor de reizigers voorkomen, dat is nog eens goed nieuws'.

De raad van de gemeente Lingewaard besloot in de laatste raadsvergadering voor het zomerreces unaniem geen honderduizend euro uit te trekken voor een naamsverandering van station Elst in station Elst Bemmel. Het was een ideetje van burgemeester Harry de Vries om Bemmel op de kaart te zetten. Hij verwachtte economische wonderen van de naamswijziging, meer bedrijven en meer toeristen naar Bemmel.

SP statenleden Alex Mink (woordvoerder Openbaar Vervoer) en Eric van Kaathoven (inwoner van Elst) geloven echter niet in dit soort sprookjes. Zij trokken enkele maanden geleden aan de bel en wezen er op dat door de naamswijziging Bemmel niet ineens dichterbij Elst zou komen te liggen. Het station ligt midden in Elst en kilometers van Bemmel. En dat er niet eens een busverbinding is de hele dag. De naamswijziging zou leiden tot verwarring bij de reiziger en niet bepaald een promotie zijn voor het openbaar vervoer in Gelderland. En ook nog eens een duur grapje voor de inwoners van Lingewaard. Om op alle borden in heel Nederland de naam te wijzigen, zou een ton nodig zijn en die ton zouden zij moeten gaan betalen.

In de media staken de SP statenleden hun verontwaardiging niet onder stoelen of banken. En ze spraken de hoop uit dat de gemeenteraden van Overbetuwe of Lingewaard een stokje voor de plannen zouden steken. Dat is nu gebeurd. De SP-ers hopen dat burgemeester De Vries zijn energie en enthousiasme nu gaat inzetten voor beter openbaar vervoer in het gebied. Zo kunnen provincie en gemeente samenwerken aan een tramverbinding tussen Nijmegen en Arnhem. De SP pleitte daar onlangs nog voor in de vergadering van provinciale staten.

U bent hier