h

Geen kind meer zonder zwemdiploma van school af

2 november 2007

Geen kind meer zonder zwemdiploma van school af

De gemeenteraad steunt het SP-voorstel om er voor te zorgen dat kinderen niet zonder zwemdiploma van school gaan. Dit schooljaar zal onderzocht worden hoe dit doel bereikt kan worden.

Bert VelthuisUit navraag door de SP bij scholen bleek dat op sommige scholen veel kinderen zonder zwemdiploma van school gaan. SP-raadslid Bert Velthuis vertelt over het belang van schoolzwemmen: “Laten we duidelijk zijn: er zijn heel veel scholen waar bijna alle kinderen een zwemdiploma hebben, maar bij een enkele school blijkt dat bij het verlaten van de school tot zelfs 58% van de leerlingen geen zwemdiploma heeft behaald. Wij vinden dat dit in Nijmegen niet kan. Nederland is een waterrijk land en Nijmegen een waterrijke stad. Het is daarom geen overbodige luxe dat iedereen kan zwemmen. In ons land verdrinken jaarlijks circa 20 kinderen waarvan circa 80 procent allochtoon is.”

Schoolzwemmen is om een heleboel redenen belangrijk. Bert Velthuis: “Natuurlijk is veiligheid de hoofdzaak, maar zwemmen helpt ook om het overgewicht bij jonge kinderen te lijf te gaan. Door overgewicht bij jongeren zullen in de komende jaren de medische kosten gaan toenemen. Ook voor de sociale integratie is schoolzwemmen belangrijk. Kinderen zonder zwemdiploma worden niet uitgenodigd op zwemfeestjes. Ze mogen soms zelfs niet mee op schoolreisje.”

Dit zijn allemaal redenen waarom de SP vindt dat het halen van een zwemdiploma belangrijk is. Dit jaar gaat de gemeente onderzoeken hoe het komt dat kinderen het zwemdiploma niet halen en wat de beste manieren zijn om die problemen op te lossen. Bert Velthuis: “En hopelijk gaat vanaf volgend jaar elk kind met een zwemdiploma van school af.”

Het SP voorstel: De juiste leerling in het vangnet schoolzwemmen

U bent hier