h

Basisscholen met kunstbus naar het museum

5 juli 2007

Basisscholen met kunstbus naar het museum

Na de zomervakantie gaat in Nijmegen een speciale kunstbus rijden. Deze bus brengt kinderen van open wijkscholen naar musea. De bedoeling is om dit later voor alle basisscholen in te laten gaan.

Bert VelthuisVeel scholen hadden problemen met dit vervoer, waardoor een museumbezoek vaak niet door ging. Het project zal komend jaar als proef starten voor de open wijkscholen. Het college van B&W gaat op zoek naar geld om het project ook in de opvolgende jaren te laten doorgaan en uit te breiden naar alle basisscholen in Nijmegen. Wanneer dit zeker is, komt er een speciaal ingerichte kunstbus. Initiatief voor de kunstbus kwam van SP-raadslid Bert Velthuis: “Uit onderzoek blijkt dat wanneer iemand op jonge leeftijd kennis maakt met het museum, de drempel op latere leeftijd lager is. Jong geleerd is oud gedaan.”

Op de 14 open wijkscholen zitten in totaal zo’n 3250 leerlingen verdeeld over 158 klassen. Bert Velthuis: “Het geregelde museumbezoek zal de sociale en culturele integratie bevorderen en Nijmegen wordt daarmee beter op de cultuurkaart gezet. Een speciale museumbus zorgt voor culturele uitstraling. Het museum krijgt een natuurlijke plek in de opvoeding van kinderen.”

De musea komen met een gezamenlijk programma-aanbod voor de basisscholen. Dit resulteert in een (digitale) folder. De open wijkscholen maken een jaarrooster voor museumbezoeken en Het busbedrijf zet dit om in een dienstregeling.

 

De tekst van het initiatiefvoorstel

 

U bent hier