h

SP: Bibliotheekfilialen boven culturele projecten

27 april 2007

SP: Bibliotheekfilialen boven culturele projecten

De SP vroeg het college om opheldering over de fusie tussen de wijkbibliotheek in Bottendaal en de ‘reguliere’ bibliotheek (OBGZ). Deze zal op 1 juli ingaan. PvdA-wethouder Kunst dreigde de subsidie aan de bieb in Bottendaal te stoppen als zij voor 1 juli niet zouden fuseren met de OBGZ. Hiermee is de wethouder erg ver gegaan om de fusie rond te krijgen. Daarnaast kent de OBGZ financiële tekorten. Wat de SP betreft gaan filialen voor op culturele vernieuwingsprojecten.

Jola van DijkSP-raadslid Jola van Dijk: “Door te dreigen met het stoppen van de subsidie heeft de wethouder min of meer gezegd de bieb in Bottendaal te sluiten als men niet zou fuseren. Hetzelfde speelde in 2004, toen de OBGZ Bottendaal wou sluiten. Toen is al duidelijk geworden dat de gemeenteraad de zeggenschap wil houden over waar bibliotheekfilialen zijn. Voor de fusie zei wethouder Kunst toe om naar de arbeidsrechtelijke positie van het personeel van Bottendaal te kijken en de collectie van Bottendaal.”

Door de fusie komt de minder handige situatie van twee bibliotheekorganisaties in één stad tot een eind. Hier is de SP blij mee. SP-raadslid Jola van Dijk: “We zijn erg trots op de bewoners van Bottendaal. Zij hebben het op zich genomen om sluiting in 2004 te voorkomen door zelf een wijkvereniging op te richten om het filiaal open te houden. Er is hard gewerkt en er staat nu een prachtige collectie. Ook zijn veel mensen uit de wijk betrokken bij de bieb. Dit is erg positief en daar kan de wijk met recht trots op zijn.”

Toch overheersen nu de zorgen bij de SP over het bibliotheekwerk in heel Nijmegen. Dit komt met name doordat de OBGZ financiële tekorten kent. SP-raadslid Jola van Dijk: “Op een budget van ruim 4,5 miljoen moet de bibliotheek 150.000 euro bezuinigen om efficiënter te werken. Dat moet makkelijk kunnen. Want in iedere grote organisatie kan bezuinigd worden op onnodige bureaucratie en goed betaalde managers. Culturele vernieuwingsprojecten van de directeur zijn leuk en wellicht de moeite van het behouden waard, maar dat mag niet ten koste gaan van het normale bibliotheekwerk en het huidige aantal filialen. Afgelopen jaren heeft hij hier op eigen initiatief 2 ton per jaar ingestoken.”

In juni komt het college met een nieuw voorstel voor het bibliotheekwerk. SP-raadslid Jola van Dijk: “Wat de SP betreft moet de bibliotheek vooral blijven doen wat ze nu doet en met het geld dat ze nu krijgt. Hier horen voldoende filialen in de stad bij. Door de filialen in de wijk is de OBGZ een van de beste bibliotheken van Nederland. Er is geen grote stad in Nederland met zoveel biebabonnementen en lezers. Daarnaast is in het collegeakkoord afgesproken dat ook in Lindenholt er een filiaal bij komt. Hier is ook geld voor gereserveerd. We weten dat de wethouder voor een lastige opgave staat, omdat er nog bezuinigd moet worden. Wat ons betreft gaan dan filialen boven culturele vernieuwingsprojecten.”

U bent hier