h

'ROOD tegen woningnood' helpt ook tegen slechte huurbazen

9 januari 2007

'ROOD tegen woningnood' helpt ook tegen slechte huurbazen

In de afgelopen weken hebben de jongeren van ROOD Nijmegen huurders gevraagd naar hun ervaring met hun huurbaas. De meeste huurders bleken erg positief over hun huisbaas. Met name de SSHN werd telkens weer genoemd als goede verhuurder. Toch was er ook ook kritiek op sommige huisjesmelkers.

Wouter Groot Koerkamp van ROOD Nijmegen: “We hebben met ROOD en de SP jarenlang actie gevoerd tegen de woningnood. Het lijkt erop dat dit zijn vruchten af heeft geworpen. Het woningaanbod is de laatste tijd flink gegroeid. Hierdoor lijken minder huisbazen misbruik te kunnen maken van hun positie. Studenten kunnen nu makkelijker naar een redelijke verhuurder verhuizen dan voorheen.

Toch kwamen er tientallen potentiële huisjesmelkers uit de bus. Groot Koerkamp: ”De klachten die we over één huisbaas kregen sloegen werkelijk alles. De gedragingen zijn typisch voor een profiteur van de woningnood”. De huisbaas kwam zonder toestemming op de kamers van de huurders terwijl deze daar lagen te slapen. Wanneer afwas een paar uur in de keuken lag werd deze meegenomen. En bij klachten dreigde de huisbaas met huisuitzetting. ROOD Nijmegen had graag deze huisbaas de prijs gegeven voor Nijmeegse huisjesmelker van het jaar. En deze had ook een goede kans gemaakt op de prijs voor Nederlandse huisjesmelker van het jaar. De bewoners zijn echter zo bang voor hun huisbaas dat zij op het laatste moment hebben afgezien van nominatie. De bewoners hadden juridische bijstand kunnen krijgen. Voorzitter van de LSVB Irene van den Broek: “Het is zaak dat huurders meer wettelijke bescherming krijgen tegen woekerprijzen en slecht onderhoud.”

 

ROOD Nijmegen

 

U bent hier