h

SP wil openheid over gebruik en misbruik identificatieplicht

30 oktober 2006

SP wil openheid over gebruik en misbruik identificatieplicht

De SP fractie in de Nijmeegse gemeenteraad wil van het College van Burgemeester en Wethouders weten hoe in Nijmegen wordt omgegaan met de identificatieplicht. De fractie wil weten hoe deze omstreden wet wordt gebruikt en misbruikt. Wat de SP betreft kan de omstreden identificatieplicht trouwens afgeschaft worden.

Op 1 januari 2005 is de Wet op de Uitgebreide Identificatieplicht in werking getreden. In hetzelfde weekend zijn bij de aftrap van de viering van “Nijmegen 2000” mensen aangehouden omdat zij zich niet volgens deze nieuwe wet konden identificeren. Inmiddels zijn we bijna 2 jaar verder. In die tussentijd zijn er al verschillende berichten in de media geweest over deze wet en de uitvoering daarvan. Zo bleek dat van de mensen die de boete niet betalen en de zaak voor de rechter laten komen, het grootste deel in het gelijk wordt gesteld. Kennelijk wordt er niet altijd zorgvuldig met de identificatieplicht omgegaan.

Verder bereiken de SP signalen dat de identificatieplicht met name bij jongeren niet altijd correct gehanteerd wordt. Er wordt volgens deze verhalen om identificatie gevraagd zonder enige vorm van verdenking en er wordt geen antwoord gegeven op de vraag van de burger aan de agent waarom hij of zij zich moet identificeren: ‘Als je moeilijk gaat doen, mag je gelijk mee naar het bureau…’

De fractie is benieuwd naar de uitvoering van deze wet in Nijmegen. Daarom heeft de SP een aantal vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders gesteld. De SP wil graag weten hoeveel processen verbaal tot nu toe zijn uitgedeeld, onder welke omstandigheden deze zijn uitgedeeld, hoe vaak het daarbij ging om jongeren onder de 18, hoe vaak iemand mee moest naar het bureau, hoeveel boetes uiteindelijk opgelegd zijn en tot hoeveel veroordelingen het heeft geleid.

Hans van Hooft jr.SP fractievoorzitter Hans van Hooft jr.: "De SP is niet blij met de identificatieplicht. Je pakt er geen boeven mee maar vooral gewone burgers, is onze indruk. Dat jongeren voortdurend met een paspoort op zak moeten lopen is helemaal belachelijk. Nu de wet al weer bijna twee jaar wordt uitgevoerd, willen wij graag weten hoe er in Nijmegen precies mee om gegaan wordt."

De SP heeft in het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamer staan dat de uitgebreide identificatieplicht wordt afgeschaft.

De schriftelijke vragen

U bent hier