h

Initiatiefvoorstel SP: Open wijkscholen met de bus naar het museum

26 september 2006

Initiatiefvoorstel SP: Open wijkscholen met de bus naar het museum

De SP heeft een initiatiefvoorstel ingediend om alle klassen van de open wijkscholen ieder jaar een museum te laten bezoeken. Hiervoor wordt een speciale kunstbus ontworpen. De SP vindt het belangrijk dat kinderen kennismaken met kunst. In de praktijk is gebleken dat met name het vervoer naar musea voor de open wijkscholen erg lastig is. Daarom komt de SP met dit initiatief.

Bert VelthuisSP-raadslid en bedenker van het voorstel Bert Velthuis: “Nijmegen kent 14 open wijkscholen die in buurten staan waar achterstandssituaties kenmerkend zijn. Kinderen uit buurten met achterstandssituaties bezoeken minder musea. Scholen zien de noodzaak van het museumbezoek wel in, maar het wordt steeds moeilijker om kinderen klassikaal naar het museum te vervoeren. In betreffende buurten beschikken ouders niet altijd over auto’s en steeds meer ouders zijn genoodzaakt overdag te werken of integratiescholing te volgen. Sommige scholen proberen het op te lossen door met openbaar vervoer te gaan, maar dat is omslachtig en minder veilig. Daarom stelt de SP voor om dit vervoer te regelen met een speciale museumbus. Op die manier kunnen alle basisschoolkinderen van de open wijkscholen, 3251 leerlingen, één keer per jaar naar een museum in Nijmegen. Het ontwerp voor deze bus wordt gemaakt door studenten van de kunstacademie in Arnhem en de kinderen van de open wijkscholen kiezen zelf welk ontwerp het uiteindelijk wordt. Daarnaast ontwikkelen de musea een speciaal programma voor de klassen en gaan de scholen met Novio om tafel om een dienstregeling voor de bus op te stellen.”

Met alle voorbereidingen moet de speciale kunstbus vanaf schooljaar 2007/ 2008 rijden. Velthuis: “Deze bus kan in de gewone dienstregeling van Novio worden opgenomen en op die manier Nijmegen als museumstad promoten. De scholen en musea die ik benaderd heb voor dit voorstel zijn erg enthousiast over het plan.”

 

Lees het initiatiefvoorstel: 'Open wijkscholen met kunstbus naar het museum'

 

U bent hier