h

SP Nijmegen demonstreert in Amsterdam tegen huurplannen Dekker

9 april 2006

SP Nijmegen demonstreert in Amsterdam tegen huurplannen Dekker

Enkele duizenden mensen hebben zaterdag 8 april in Amsterdam gedemonstreerd tegen de huurplannen van minister Dekker. Onder het motto 'Houd huren betaalbaar' protesteerden tal van maatschappelijke organisaties tegen de liberalisering die de huurders vogelvrij zal maken. Behalve huurdersorganisaties, vakbonden en studentenbonden was ook de SP sterk vertegenwoordigd. Een fotoverslag van de bus vol demonstranten die vanuit Nijmegen naar de hoofdstad trok.

SP-ballonnen

De huidige huurders van de ruim 600.000 woningen die geliberaliseerd worden, verliezen na 2009 alle wettelijke bescherming tegen extreme huurprijzen en huurverhogingen. Er zullen kortingen op de huurtoeslag volgen. Huurders moeten een steeds groter deel van het inkomen aan de huur besteden en houden te weinig over om van te leven. Huren wordt onbetaalbaar. Aantrekkelijke wijken en buurten gaan op slot voor huurders met een bescheiden inkomen. Op 1 juli 2006 kunnen huurders meteen een forse huurverhoging verwachten en de jaren daarna wordt de huurverhoging elk jaar nog hoger, tot wel 4 procent boven op de inflatie in 2009.

Nijmeegse SP-leden op de Dam

Ook de SP Nijmegen steunt de actie en was dan ook goed vertegenwoordigd in de bus die vanuit Nijmegen naar de Dam vertrok met meerdere raadsleden en actieve leden van jong tot oud. De bus die in Arnhem stopte om de laatste mensen op te pikken was net wat te laat in Amsterdam om het begin van de demonstratie mee te pakken. Na een korte wandeling konden de spandoeken, vlag, en dozen (de nieuwe woonvorm na Dekker?) uitgepakt worden.

Woondoos Demonstranten op de Dam

De SP-paraplu’s bleken niet nodig, de zon ging zelfs schijnen. Letterlijk dan, want figuurlijk was er weinig reden tot optimisme. De opkomst was goed en aan de vele rode ballonnen van de PvdA te zien – bijna net zoveel als de witte van de SP – en de kennelijke aanwezigheid van Wouter Bos, mogen we hopen dat deze woord houdt mocht hij straks een kabinet gaan leiden. ‘Daar houden we hem aan’, zei Maria van Veen, de voorzitter van de woonbond, die de praatjes en optredens aankondigde. Maar Dekker zelf wilde niet op het podium uit komen leggen wat ze van plan is. Dat deed ze wel in een tent met een paar huurders. Volgens haar valt het allemaal wel mee en is de informatie van de organisatoren (o.a. woonbond, FNV, Ouderenbond) niet juist. Dat schoot met name de Rotterdamse columniste Carrie helemaal in het verkeerde keelgat. Met snoeiharde humor liet ze geen spaan heel van het bagatelliserende verhaal van de minister: ‘laf wijf’ was nog een van de mildere uitspraken.

Tomatensoep en SP-folders

Er waren in Amsterdam verder korte toespraken van vertegenwoordigers van huurdersorganisaties, maar ook van opstandige woningcorporaties die niets zien in de marktgerichte woningpolitiek van het kabinet. Zij vinden dat er te grote risico’s worden genomen en dat door dit kabinet de belangen van huurders op het spel worden gezet. Op spandoeken stonden teksten als ‘Trek de stekker uit de plannen van Dekker’, ‘Eerst de huur, nu het zuur’ en ‘Mooie wijken slechts voor rijken?’. Cabaretier Vincent Bijlo wees het publiek op de voordelen van huisuitzettingen: “Nooit meer lekkende daken, heerlijk!” Verder waren er optredens van onder meer dichter des vaderlands Driek van Wissen en rapper Yes-R.

LSVB-voorzitter op het podium Demonstratie bij Kamp Zeist

Op de terugweg maakte de bus uit Nijmegen nog een stop bij kamp Zeist. Daar worden mensen zonder verblijfsvergunning gevangen gehouden met hun kinderen wat in strijd is met alle fatsoensnormen en internationale afspraken. Omdat het ‘open’ dag was, was een picketline georganiseerd door Komitee Sluiting Kamp Zeist. De plaatselijke SP was er ook bij.

In Nijmegen zet de SP zich in voor vierduizend betaalbare woningen erbij en keiharde afspraken met corporaties om huurexplosies te voorkomen. Zie ook het artikel ‘Hoogste tijd voor Deltaplan Betaalbaar wonen’ van raadslid Jos van Rens.

Lees ook het verslag op de landelijke SP-site of bekijk de foto's op de site van Jan Marijnissen.
Op 12 april zal politiek cafe Prikkelbar over het huurbeleid gaan.

U bent hier