h

SP wil ‘Doe mee’-fonds als onderdeel van een offensief tegen armoede en uitsluiting

3 maart 2006

SP wil ‘Doe mee’-fonds als onderdeel van een offensief tegen armoede en uitsluiting

De SP Nijmegen wil als onderdeel van een offensief tegen armoede en uitsluiting kinderen uit arme gezinnen jaarlijks drie maal vijftig euro korting geven voor respectievelijk school, sport en cultuureducatie. Hiervoor zou een gemeentelijk ‘Doe mee’-fonds opgericht moeten worden. Om de kortingen te ontvangen hoeven de ouders alleen hun sofinummer door te geven aan betreffende sportclub, school of instelling. Deze krijgen dan van de gemeente de vijftig euro. Lijsttrekker Hans van Hooft: ‘Het is een schande dat kinderen in een rijk land in armoede op moeten groeien. Wij gaan in Nijmegen dat probleem natuurlijk niet in ons eentje oplossen maar we gaan wel ons uiterste best doen.’

De groeiende armoede in Nederland is de SP Nijmegen een doorn in het oog. Er is een toenemend aantal kinderen dat in armoede opgroeit (landelijk 1 op de 8 kinderen) en blijvende achterstanden oploopt, zo blijkt uit onderzoek. Uit de Nijmeegse armoedemonitor blijkt dat echtparen met oudere kinderen de minste bestedingsmogelijkheden hebben, omdat oudere kinderen andere, en hogere kosten met zich meebrengen. Hoewel dit probleem vooral veroorzaakt wordt door het beleid van Balkenende wil de SP er gemeentelijk alles aan doen om het aan te pakken. De partij wil dat er de komende vier jaar een waar offensief tegen armoede en uitsluiting komt.

Een van de maatregelen die de SP voorstelt is de komst van een ‘Doe mee’-fonds voor alle gezinnen met schoolgaande kinderen die kwijtschelding krijgen voor gemeentelijke belastingen. Met het ‘Doe mee’-fonds krijgen ouders een tegemoetkoming op de aanschaf van boeken, aanvullende leermiddelen, excursies en andere schoolfestiviteiten. Scholen in het basisonderwijs geven een korting van 50 euro per kind en het voortgezet onderwijs een korting van 100 euro per kind. Sportclubs en instellingen voor cultuureducatie (zoals de Lindenberg) geven een korting van 50 euro per kind. De kosten worden op eenvoudige wijze gedeclareerd bij de gemeente.

Andere maatregelen zijn bijvoorbeeld:

  • Meer reclame voor de huidige ‘geld terug regeling’ die als vervanger dient voor de Nijmegen Pas zodat mensen deze beter benutten.
  • Mensen die aankloppen voor bijzondere bijstand komen eerder in aanmerking voor bijstand-om-niet in plaats van leenbijstand. Zo wordt zo veel mogelijk voorkomen dat minima zich in de schulden steken.
  • Wegwerken wachtlijsten bij de Gemeentelijke Kredietbank.

U bent hier