h

SP Nijmegen biedt Hollandse namen te leen voor sollicitaties allochtonen

24 januari 2006

SP Nijmegen biedt Hollandse namen te leen voor sollicitaties allochtonen

De Nijmeegse SP biedt Hollandse namen te leen aan voor allochtonen die op zoek zijn naar een baan en moeite hebben om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Zo wil de partij duidelijk maken dat allochtonen meer kans moeten krijgen op een baan.

De kans om met een Hollandse naam als Erik aan een baan te komen is aanzienlijk groter dan met een buitenlandse naam, zo lazen we vorige week in de kranten. Nijmeegse SP-ers met Hollandse namen bieden hun naam te leen aan voor sollicitatieprocedures. Te beginnen met de kandidaten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. In de aanbieding zijn onder andere: Hans (twee maal), Peter, Marloes, Jos, Matthias, Jola, Bert (twee maal), Sjoerd, Eric, Rick, Cobi, Sonja, Gert, Wouter, Renske en Johan. Een aantal namen is niet goed bruikbaar door de niet westerse klank zoals Senay en Kenan.

Woordvoerder Hans van Hooft jr. (fractievoorzitter voor de SP in de Nijmeegse gemeenteraad) licht de actie toe: 'Ik heet Hans en met zo'n naam kom je overal gewoon binnen. Maar als ik een exotisch klinkende naam zou hebben, was de kans groot dat ik niet eens voor een gesprek wordt uitgenodigd in een sollicitatieprocedure. Zo komt een groot deel van onze bevolking buiten spel te staan en dat is niet acceptabel. Iedereen snapt natuurlijk dat het aanbieden van Hollandse namen niet de oplossing is. Om discriminatie effectief te bestrijden, moeten bedrijven het in hun portomonee voelen. Dat kan door ze jaarlijks af te rekenen op de samenstelling van hun personeelsbestand. Wie het goed doet krijgt er geld bij, wie discrimineert moet betalen.’

De SP pleit in haar Nijmeegs verkiezingsprogramma voor de volgende maatregelen:

  • Het gemeentelijk personeelsbestand dient een afspiegeling te zijn van de Nijmeegse beroepsbevolking. Daarom formuleert de gemeente heldere en haalbare doelstellingen met betrekking tot aanname, ontslag en promotie van personeel uit allochtone groepen.
  • Met grote bedrijven en instellingen in Nijmegen worden concrete afspraken gemaakt om het personeelsbestand een afspiegeling te laten zijn van de Nijmeegse beroepsbevolking. Elk jaar wordt er een ‘samen leven’ prijs uitgereikt aan de beste scorende organisatie.
  • Voor jongeren tot en met 27 jaar garandeert de gemeente werk betaald volgens CAO-norm of een opleiding met werkgarantie.
  • Bij aanbesteding van werk door de gemeente worden indien mogelijk aanvullende eisen gesteld met betrekking tot werk(gelegenheid) voor de Nijmeegse bevolking.

Wat de SP betreft gaan we in Nederland samen naar school, wonen we in dezelfde wijken en gaan we samen naar het werk, ongeacht onze afkomst.

U bent hier