h

Vrijheid van meningsuiting onder druk door politie-optreden

15 november 2005

Vrijheid van meningsuiting onder druk door politie-optreden

In Nijmegen is ophef ontstaan over het beleid van de politie om posters aan het adres van minister Verdonk te verwijderen. De posters met de tekst ‘Reisbureau Rita, arrestatie, deportatie, crematie, adequaat tot het bittere eind’ zijn volgens het openbaar ministerie smaad.

De SP-fractie vindt het optreden van de politie buiten alle proporties. Fractievoorzitter Hans van Hooft jr.: "Het is van de gekke dat mensen die de poster voor de camera van TV Gelderland tonen worden opgepakt. Het inslaan van ruiten bij de Grote Broek om de poster achter het raam te verwijderen, gaat alle perken te buiten. Het Openbaar Ministerie en de politie kunnen niet op eigen houtje bepalen waar de grenzen liggen van de vrijheid van meningsuiting. Daar gaat in Nederland de rechter over. Zolang de rechter de poster niet heeft verboden, moet de politie zijn handjes thuishouden."

In de raadsvergadering werd ook de positie van GroenLinks-voorman Wouter van Eck in twijfel getrokken. Hij hing als protest tegen het politie-optreden de Verdonk-poster op bij hem thuis en op de fractiekamer van GroenLinks. Volgens VVD en CDA was dit 'onfatsoenlijk gedrag' voor iemand die tevens vice-voorzitter van de gemeenteraad is.
De PvdA verweet hem provocatief gedrag. Van Hooft jr.: "Het is jammer dat nu de hele discussie gaat over Van Eck en zijn gedrag in plaats van over de vrijheid van meningsuiting. Die poster is niet mijn smaak, maar iedereen, en dus ook Van Eck, heeft het recht om zijn mening op zijn manier te uiten. Het feit dat een belangrijk deel van de raad hem de mond wil snoeren, geeft aan dat er al te makkelijk met dit grondrecht gemarchandeerd wordt. Ook hier geldt dat niet de gemeenteraad, maar de rechter bepaalt waar de grenzen van de vrijheid van meningsuiting liggen." Overigens heeft burgemeester Guusje ter Horst geen enkele bemoeienis gehad met het optreden van de politie. Dit is volledig aangestuurd door het Openbaar Ministerie. Van Hooft: "Ik ben blij om te horen dat de burgemeester hierin geen enkele rol heeft gehad. Wel vind ik dat zij zich maximaal moet inzetten voor het beschermen van grondrechten."

Discussieer mee op het prikkelbarforum

U bent hier