h

ID-kaart? Eerst weten wie de buren zijn!

3 mei 2005

ID-kaart? Eerst weten wie de buren zijn!

Bij de SP-fractie zijn klachten binnen gekomen van allochtone burgers die een ID-kaart aanvragen bij de gemeente Nijmegen. Zij moesten vragen beantwoorden over wie hun buren waren en de samenstelling van het huishouden van de buren. De SP vindt dit een aantasting van de privacy van mensen en wil opheldering.

Jos van Rens SP-raadslid Jos van Rens: "Dergelijke vragen worden als kwetsend en onnodig ervaren door mensen. Het beantwoorden van deze vragen lijkt me niet relevant voor het toekennen van een identiteitskaart aan de persoon in kwestie. Natuurlijk vinden we dat wanneer iemand geen geldige identiteitspapieren kan overleggen identificerende vragen dient te beantwoorden, maar dan wel over zijn eigen achtergrond en niet van de buren. Onduidelijk is welke consequenties er verbonden worden aan het niet beantwoorden van deze vragen."

De vragen van Jos van Rens

U bent hier