h

Grondig debat tussen GroenLinks en SP

28 mei 2005

Grondig debat tussen GroenLinks en SP

Wat moet de linkse kiezer stemmen op 1 juni bij het referendum over de Europese Grondwet? Dat was de centrale vraag in een debat dat GroenLinks en SP samen organiseerden. GroenLinks is voor de grondwet en de SP is tegen.

Bij het debat waren zo'n 80 mensen aanwezig, ondanks de schitterende zomerse avond. Zij luisterden naar Erik Meijer (SP) en Joost Lagendijk (GroenLinks). Na een inleiding over de grondwet konden beide heren hun visie geven. Lagendijk pleitte om vooral voor te stemmen, want het Europees parlement krijgt meer invloed, er komt een burgerinitiatief en dierenrechten worden erkent. Erik Meijer pleitte om tegen te stemmen, omdat Nederland aan macht verliest, de markt heilig wordt en er een Europees leger komt.

Na het kruisverhoor door de interviewers, werd er een debat gevoerd. Dit ging aan de hand van vragen die het plubiek in de pauze kon indienen via briefjes. Uit het debat bleek dat GroenLinks en SP het vaak eens zijn in Europa, alleen beide een andere afweging maken over de Grondwet. Het publiek kreeg ook de kans om alvast te stemmen. Uiteindelijk stemden 10 mensen voor en 39 tegen. De uiteindelijke Nijmeegse uitslag is op 1 juni bekend.

U bent hier