h

Zorg

Huisbezoek sociale dienst

Nieuwe klanten van de Sociale Dienst krijgen een huisbezoek om de intake uit te voeren. De ambtenaar gedraagt zich tijdens de intake altijd als een bezoeker. Dus geen gesnuffel in kasten en slaapkamers.

Een huiszoeking waarbij de ambtenaar optreedt als rechercheur mag alleen gedaan worden als er sprake is van verdenking van fraude. Zo'n huisbezoek mag onaangekondigd plaatsvinden.

Voor een client moet altijd duidelijk zijn wat de status van het huisbezoek is.

Lees verder

Subsidie

Het ontvangen van subsidie is niet vrijblijvend, van subsidieontvangers wordt verwacht dat zij er iets voor terug doen richting publiek (belastingbetalers).

Voor alle gesubsidieerde instellingen geldt: het salaris van de directeur bedraagt nooit meer dan 120.000 euro per jaar.

Lees verder

Dakloze jongeren

De opvang via Sancta Maria blijven we ondersteunen.

Het aanbod van goedkopere huurwoningen voor jongeren moeten we verder vergroten.

De hulpverlening stemmen we beter op elkaar af zodat de verschillende organisaties beter dan nu samenwerken.

Straathoekwerkers worden vaker ingezet om een zo goed mogelijk contact met deze jongeren te behouden.

Door gezinscoaches en een sociaal vangnet op scholen willen we voorkomen dat jongeren überhaupt op straat terecht komen.

Lees verder

Dagloon

Voor (betaalde) dagbesteding van verslaafde daklozen blijft Bureau Dagloon de aangewezen partij.

Lees verder

Medische heroïne verstrekking

Nijmegen gaat meedoen aan het landelijk experiment van gratis medische heroïne verstrekking. We zorgen voor voldoende geld om het experiment ten minste voor vier jaar te bekostigen. De komst van de medische heroïneverstrekking mag niet ten koste gaan van andere voorzieningen in de maatschappelijke opvang.

Lees verder

Verslavingszorg

Hoofddoelstelling van de verslavingszorg moet zijn: afkicken en het bieden van perspectief op een leven zonder drugs. Indien dit bij langdurig verslaafden (nog) te hoog gegrepen is, moet de inzet zijn: stabilisering van hun toestand zodat ze redelijk sociaal kunnen functioneren. Dat kan alleen als de rijksoverheid zorgt voor uitbreiding van afkickcentra, motivatiecentra en psychiatrische opvang. Vanuit de gemeente blijft de focus op intensieve (na-)zorg waarbij het bieden van huisvesting (zelfstandig of onder begeleiding), scholing en werk het belangrijkst is.

Lees verder

Dakloosheid

In Nijmegen hoeft niemand op straat te slapen. We zorgen voor voldoende opvang zodat alle daklozen onder dak zijn.

Lees verder

Mantelzorg

Landelijke trend binnen de Wmo is dat de mantelzorg steeds meer professionele zorg op zich moet nemen: wie mantelzorg ontvangt, krijgt vaak een korting op de professionele zorg. In Nijmegen doen we hier niet aan mee: wie mantelzorg krijgt, behoudt het recht op professionele zorg. Alleen zo houden we de belangrijke en noodzakelijke mantelzorg in stand.

Lees verder

Openbare gebouwen toegankelijk

De gemeente maakt alle openbare gemeentelijke gebouwen toegankelijk evenals alle sportgelegenheden die ook bruikbaar moeten zijn voor mensen met een beperking. Voor mensen met een beperking van het gehoor moet in wijkcentra een ringleiding aanwezig zijn. De gemeente steunt actief het toegankelijk maken van andere openbare gebouwen.

Lees verder

Openbare ruimte toegankelijk

De openbare ruimte wordt voor mensen met een beperking toegankelijk gemaakt aan de hand van de 'checklist toegankelijkheid openbare ruimte'. Als trottoirs worden vervangen, komt er op elke hoek een afrit, zodat mensen met een rolstoel, rollator of kinderwagen gemakkelijk kunnen oversteken. Ook voor mensen met een visuele beperking wordt het trottoir toegankelijker door middel van geleidingstegels en verkeerslichten met geluidssignaal.

Lees verder

Pagina's

U bent hier