h

Verkeer

Toegankelijkheid Burchtstraat

Alle wijken blijven bereikbaar met het openbaar vervoer, ook het centrum. Het OV blijft door het Centrum rijden en niet alleen over de Waalkade. De komst van de tram kan betekenen dat een aantal stadsbussen niet meer door het centrum hoeft te rijden. Streekbussen en bussen richting Duitsland blijven wel door de Burchtstraat rijden.

Voor doorgaand autoverkeer blijft de Burchtstraat afgesloten. Dit leidt anders tot sluipverkeer en komt de leefbaarheid van de binnenstad niet ten goede.

Lees verder

Aardgas als brandstof

Op initiatief van de SP gaan alle stadsbussen en gemeentelijke voertuigen op aardgas rijden. De gemeente moet zich ervoor inspannen dat andere bedrijven en instellingen ook op schone brandstof overgaan.

Lees verder

Milieuzone

Er komt een landelijke regeling die voertuigen van een label voorziet op basis van de uitstoot van schadelijke gassen. Schone auto's met een minimum aan uitstoot krijgen in Nijmegen korting op parkeertarieven en -vergunningen. Nijmegen stelt in delen van de stad een milieuzone in waar alleen vrachtverkeer met roetfilter of een schone motor (Euro 4 model) toegang hebben.

Lees verder

Verkeersveiligheid

Verkeersveiligheid op schoolfietsroutes krijgt de hoogste prioriteit. Verkeersonveilige situaties rond scholen worden direct aangepakt samen met scholen, ouders en leerlingen.

De gemeente zorgt voor een digitaal (en telefonisch) meldpunt waar bewoners onveilige verkeerssituaties kunnen aanmelden. Deze lijst wordt openbaar en de gemeente geeft aan wanneer welke situatie wordt aangepakt. Ook onduidelijke verkeerssituaties worden aangepakt.

De gemeente betrekt bewoners bij het verbeteren van de verkeersveiligheid in wijken.

Lees verder

Parkeervergunningen en tarieven

De Nijmeegse parkeertarieven blijven in lijn met het gemiddelde van alle grote steden (100.000+) zodat Nijmegen zichzelf niet uit de markt prijst.

Bij uitgifte van vergunningen gaan bewonersvergunningen vóór zakelijke vergunningen.

Bij nieuwbouwprojecten in bestaande wijken wordt zoveel mogelijk ondergronds parkeren op eigen terrein doorgevoerd.

Parkeervergunningen in de wijken alleen als de bewoners er om vragen, en de parkeervergunningen moeten dan betaalbaar zijn. De tarieven voor de vergunningen in de wijken worden daarom de komende vier jaar bevroren.

Lees verder

Parkeergarages centrum

Er komen nieuwe bezoekersparkeergarages aan de rand van het centrum (Van Schaeck Mathonsingel en Hezelpoort). De parkeergarages worden niet geprivatiseerd. Voordat deze parkeergarages zijn aangelegd, ontwikkelt de gemeente een plan voor de bouw van een ondergrondse parkeergarage aan de Wedren.

Lees verder

Fluisterasfalt

Bij het opknappen van invalswegen en busroutes gebruiken we voortaan fluisterasfalt.

Lees verder

Voorrang fiets

Daar waar het de doorstroming van auto's niet verhindert, wordt ook de doorstroming van fietsen bevorderd. Bij vervanging van verkeerslichten wordt er voor voetgangers een knop gemaakt om onnodig wachten te voorkomen.

Lees verder

Snelheid binnen bebouwde kom

Op vierbaanswegen die de stad uitgaan mag de snelheidslimiet verhoogd worden naar 70 kilometer per uur zodra er geen kruisend fiets- en voetgangersverkeer meer is.

Lees verder

Digitale verkeersborden

Met digitale verkeersborden (dynamisch verkeersmanagement) wordt de doorstroming van het verkeer door de stad beter geregeld.

Lees verder

Pagina's

U bent hier