h

Inkomen

Huisbezoek sociale dienst

Nieuwe klanten van de Sociale Dienst krijgen een huisbezoek om de intake uit te voeren. De ambtenaar gedraagt zich tijdens de intake altijd als een bezoeker. Dus geen gesnuffel in kasten en slaapkamers.

Een huiszoeking waarbij de ambtenaar optreedt als rechercheur mag alleen gedaan worden als er sprake is van verdenking van fraude. Zo'n huisbezoek mag onaangekondigd plaatsvinden.

Voor een client moet altijd duidelijk zijn wat de status van het huisbezoek is.

Lees verder

Raadsleden snijden in eigen vlees

De bruto vergoeding voor Nijmeegse raadsleden wordt tegen de wens van de SP vanaf volgend jaar verhoogd van 1925 euro naar 2129 euro per maand (+11%). SP-raadsleden dragen hun raadsvergoeding vrijwillig af aan de partij, zodat hiermee landelijke en lokale activiteiten betaald kunnen worden. Daar tegenover staat een vaste vergoeding voor onkosten, omdat ook SP-raadsleden er geen geld bij hoeven te leggen.

Lees verder

Afvalstoffenheffing

Nijmegen moet de goedkoopste stad van Nederland blijven voor mensen met een huurwoning, Met het afschaffen van de afvalstoffenheffing is dat gegarandeerd.

Lees verder

Reinigingsrecht

Met een halvering van het reinigingsrecht (afvalinzameling) zouden kleine ondernemers nog eens 125 euro per jaar kunnen besparen. Voor kleine ondernemers met een bedrijfje aan huis schaffen we het reinigingsrecht helemaal af. De kosten worden betaald door een kleine verhoging van de OZB voor alle bedrijven, zodat ook hier geldt: sterkste schouders, zwaarste lasten.

Lees verder

Rioolheffing

Grote bedrijven betalen nu nauwelijks rioolheffing, waardoor kleine bedrijven te veel betalen. Als alle bedrijven naar draagkracht rioolbelasting betalen is 97 procent van de bedrijven goedkoper uit. We schaffen de maximering van het rioolrecht (stapsgewijs) af waardoor het rioolrecht voor kleine ondernemers bijna wordt gehalveerd. Deze lastenverlaging kan kleine ondernemers jaarlijks bijna 100 euro opleveren.

Lees verder

OZB

We heffen belastingen zoveel mogelijk naar draagkracht (WOZ-waarde). Zo is 90 procent van de Nijmeegse bevolking beter af als de afvalstoffenheffing wordt afgeschaft en via de OZB wordt geheven. Alle huurders en 80 procent van de woningeigenaren zijn dan goedkoper uit.

Uitgangspunt voor de jaarlijkse OZB-stijging is dat deze de gemiddelde stijging van de gemeentelijke kosten (de CBS-index) blijft volgen. Elke lagere indexering leidt ertoe dat we moeten inleveren op voorzieningen.

Lees verder

Sportfonds

Door de SP is er een sportfonds gekomen voor gezinnen met een laag inkomen. Hieruit krijgen schoolgaande kinderen een korting van 225 euro op één lidmaatschap van de sportclub. We houden het sportfonds in stand en zorgen ervoor dat er nog meer kinderen gebruik van gaan maken.

Lees verder

Schoolfonds

Het schoolfonds voor alle gezinnen met een laag inkomen blijft in stand. Met dit SP-initiatief krijgen ouders een tegemoetkoming op de aanschaf van boeken, aanvullende leermiddelen, excursies en andere schoolfestiviteiten. Scholen geven in het voortgezet onderwijs een korting van 100 euro per kind en in het basisonderwijs een korting van 50 euro per kind.

Lees verder

Onderwijshuisvesting

Het is niet langer de bedoeling dat kansrijke scholen alleen maar groeien en kansarme scholen leeglopen. Dan betaalt de belastingbetaler enerzijds voor de uitbreiding van een school en anderzijds voor leegstand. Als vrijheid van onderwijs betekent dat we onnodig dubbel moeten betalen, doen wij daar niet aan mee. Daarom is het nuttig dat zogenaamde schoolplafonds worden vastgesteld om ongewenste groei tegen te gaan zodat scholen kleinschalig blijven.

Lees verder

Opheffen verschil kansrijke en kansarme scholen

Helaas kennen we ook in Nijmegen het fenomeen dat naar de ene school veel kansrijke kinderen gaan en naar een andere school veel kansarme. Dit noemen we segregatie. Kansarme leerlingen hebben ouders met een laag inkomen en/of een lage opleiding, de rest van de kinderen noemen we kansrijk.

Lees verder

Pagina's

U bent hier