h

Gemeentelijke lasten

Raadsleden snijden in eigen vlees

De bruto vergoeding voor Nijmeegse raadsleden wordt tegen de wens van de SP vanaf volgend jaar verhoogd van 1925 euro naar 2129 euro per maand (+11%). SP-raadsleden dragen hun raadsvergoeding vrijwillig af aan de partij, zodat hiermee landelijke en lokale activiteiten betaald kunnen worden. Daar tegenover staat een vaste vergoeding voor onkosten, omdat ook SP-raadsleden er geen geld bij hoeven te leggen.

Lees verder

Gemeentelijk personeel

In noodgevallen kunnen we kiezen voor een tijdelijke gemeentelijke personeelsstop en interne banencarrousel, waardoor binnen de gemeentelijke organisatie tijdelijk sprake is van onderbezetting op verschillende functies. Dit is in beginsel een ongewenste situatie, maar nog altijd beter dan snijden op belangrijke voorzieningen in de stad.

Lees verder

Minder beleid, meer uitvoer

De gemeente kan structureel enkele miljoenen besparen door minder uit te geven voor beleid, overhead en inhuur van personeel. Van grotere gesubsidieerde instellingen kunnen we vragen om eventuele reserves aan te spreken en ook te bezuinigen op beleid en overhead. Op uitvoering willen we niet bezuinigen.

Lees verder

Betaalbaarheid SP-plannen

Onze wensen voor nieuw beleid zijn heel beperkt vergeleken met de mogelijk tientallen miljoenen die aan landelijke bezuinigingen op Nijmegen afkomen. De belangrijkste opgave voor de komende jaren is de landelijke bezuinigingen van Balkenende-Bos het hoofd te bieden. Dat kan door gebruik te maken van gemeentelijke reserves en a-structurele ruimte in de begroting maximaal te benutten. Hiermee kunnen we zo’n 100 miljoen aan eenmalige middelen inzetten om de komende vier tot vijf jaar zo’n 20 tot 25 miljoen aan landelijke bezuinigingen op te vangen.

Lees verder

Belastingdruk

Voor mensen met een koopwoning koerst Nijmegen op een gemiddelde positie van alle grote steden (100.000+). We hoeven niet duurder te zijn dan anderen, maar ook niet goedkoper. Goede voorzieningen in de wijken en de stad vragen om een redelijke belasting.

Lees verder

Afvalstoffenheffing

Nijmegen moet de goedkoopste stad van Nederland blijven voor mensen met een huurwoning, Met het afschaffen van de afvalstoffenheffing is dat gegarandeerd.

Lees verder

Reinigingsrecht

Met een halvering van het reinigingsrecht (afvalinzameling) zouden kleine ondernemers nog eens 125 euro per jaar kunnen besparen. Voor kleine ondernemers met een bedrijfje aan huis schaffen we het reinigingsrecht helemaal af. De kosten worden betaald door een kleine verhoging van de OZB voor alle bedrijven, zodat ook hier geldt: sterkste schouders, zwaarste lasten.

Lees verder

Rioolheffing

Grote bedrijven betalen nu nauwelijks rioolheffing, waardoor kleine bedrijven te veel betalen. Als alle bedrijven naar draagkracht rioolbelasting betalen is 97 procent van de bedrijven goedkoper uit. We schaffen de maximering van het rioolrecht (stapsgewijs) af waardoor het rioolrecht voor kleine ondernemers bijna wordt gehalveerd. Deze lastenverlaging kan kleine ondernemers jaarlijks bijna 100 euro opleveren.

Lees verder

OZB

We heffen belastingen zoveel mogelijk naar draagkracht (WOZ-waarde). Zo is 90 procent van de Nijmeegse bevolking beter af als de afvalstoffenheffing wordt afgeschaft en via de OZB wordt geheven. Alle huurders en 80 procent van de woningeigenaren zijn dan goedkoper uit.

Uitgangspunt voor de jaarlijkse OZB-stijging is dat deze de gemiddelde stijging van de gemeentelijke kosten (de CBS-index) blijft volgen. Elke lagere indexering leidt ertoe dat we moeten inleveren op voorzieningen.

Lees verder

Plastic afval

In Nijmegen zetten we maximaal in op hergebruik van plastic. Zolang de rijksoverheid alleen subsidie geeft voor gescheiden inzameling halen we plastic afval huis aan huis op. Voor succesvolle afvalscheiding is het wel nodig dat de groene vuilniszak van 50 cent wordt afgeschaft. De ervaring leert dat een tarief(zak) voor het restafval leidt tot ontwijkgedrag van de burger: het gescheiden plastic raakt hierdoor vervuild met restafval.

Lees verder

Pagina's

U bent hier