h

Petra Molenaar

Petra Molenaar (1983) is sinds 2020 wethouder namens de SP. Daarvoor zat ze sinds 2014 in de Nijmeegse gemeenteraad. Ze woont samen met haar man en twee kinderen (Nore en Renze) aan de rand van de Wolfskuil.

Petra studeerde vergelijkende politicologie aan de Radboud Universiteit. Tijdens haar studententijd was ze onder andere actief voor haar studievereniging en studentenvakbond AKKU en zat ze twee jaar in de Universitaire Studentenraad. Ook maakte ze geruime tijd deel uit van het afdelingsbestuur van de SP, waaronder een jaar als voorzitter.

Na haar afstuderen heeft Petra voor het onderwijs gekozen en een educatieve master gedaan. Met veel plezier gaf ze tot haar wethouderschap maatschappijleer aan leerlingen van het vmbo, havo en vwo van het Almende College in de Achterhoek. Daarnaast is ze decaan en helpt ze leerlingen bij bijvoorbeeld hun studiekeuze.


DE MENS ACHTER DE POLITICUS: 

PETRA MOLENAAR

 

Boek 
Heel veel, want lezen is een hobby; vooral populair (sociaal-)wetenschappelijke boeken en Nederlandstalige romans
 
Film

Eigenlijk kijk ik bijna geen films meer, maar series des te meer. Dan zijn het vooral series met verschillende verhaallijnen die uiteindelijk samen komen, of politiek-getinte series met een goed verhaal, zoals Homeland en Designated Surviver. Maar ik vond Casa de papel ook heel goed. En Suits :).

 
TV-programma 

Actualiteitenprogramma’s en quizzen, zoals Twee voor Twaalf en Met het mes op tafel. 

 
Muziek
Funky jazz, Balkan-brass en op z’n tijd Nederlandstalige meezingers
 
Sport 
Vooral sport kijken (wielrennen, voetbal, tennis), en af en toe doe ik een poging tot hardlopen.
 
Vakantiebestemming 
Ik heb een fantastische reis door Bolivia, Peru en Ecuador gemaakt en zou graag nog eens naar Zuid- en Midden-Amerika gaan. 
 
Gerecht

Bij voorkeur vegetarisch en met veel groenten. Gerechten van Ottolenghi vind ik bijvoorbeeld heel lekker.

 
Kunst
Moderne kleurrijke schilderkunst, zoals Joan Miró
 
Woonplaats

Nijmegen, al 20 jaar. Nu in ons tweede huis in de Wolfskuil. Ver genoeg uit het centrum voor de rust, maar tegelijkertijd op slechts 10 minuutjes fietsafstand van heel veel terrasjes.

 
Zit politiek in je familie? 

Ja, hoewel het wel een generatie heeft overgeslagen. Mijn opa was actief voor de PvdA.

 
Hoe en waarom ben je bij de SP terecht gekomen?
Ik mocht in 2002, tijdens politiek roerige tijden na de moord op Fortuyn, voor het eerst stemmen. Dat mijn stem naar een linkse partij zou gaan stond vast, maar ik ben me toen wel goed gaan verdiepen in de verschillen in ideologie, standpunten en werkwijze, en daar kwam de SP uit als beste keuze. De belangrijkste redenen waren dat ik vond dat iedereen (arm of rijk, man of vrouw, jong of oud, etc.) gelijke kansen verdient in het leven en de SP mét mensen in plaats van óver mensen praat. Vervolgens wilde ik ook weten wat er met mijn stem gedaan zou worden en ben ik lid geworden van de SP, zodat ik de Tribune (ledenblad) ontving. 
 
Wat is voor jou de meest inspirerende historische gebeurtenis of persoon?
De invoering van het algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen.
 
Wat zou je doen als je morgen 100.000 euro wint, in zo'n loterij…?
Een feestje vieren met familie en vrienden & mijn studieschuld afbetalen. Ik zou ook wat doneren aan Stichting Kinderhulp, omdat ik het schandalig vind dat in een rijk land als Nederland bijna 400.000 kinderen aan de zijlijn staan omdat ze op moeten groeien in armoede. 
 
Hoe ga je je ontspannen na een zware raadsvergadering?

Met een biertje, bij voorkeur een lokaal gebrouwen IPA. Of ik kruip lekker in bed (want de dag erna gaat de wekker weer om 06:00 uur). 

U bent hier