h

Maarten Sweep

Woordvoerder werk en inkomen, armoedebestrijding, ICT en faciliteiten

Maarten Sweep woont sinds 1982 in Nijmegen en na een aantal jaren gestudeerd te hebben heeft hij zijn roeping gevonden als buschauffeur op de Nijmeegse stadsdienst. Hij werkt daar sinds 1986, volkomen toevallig ook het jaar waarin hij lid van de SP is geworden. Los van het rijden op de bus heeft hij zich de laatste 15 jaar bezig gehouden met het behartigen van de belangen van zijn collega’s, zijn andere roeping. Dit met de vakbond FNV Bondgenoten en via het ondernemingsraadswerk. Hij is sinds 3 jaar voorzitter van de centrale ondernemingsraad van Connexxion.
 
Maarten woont vanaf 1996 in de wijk Grootstal waar hij met zijn partner destijds een nieuwbouwwoning gekocht heeft. Bij de raadsverkiezingen van 2014 hoopt hij voor de SP in de  gemeenteraad te worden gekozen.
Maarten: "Niets mooiers dan in de fijnste stad van het land de beste partij van het land en de stad te mogen gaan vertegenwoordigen."                     

DE MENS ACHTER DE POLITICUS:

MAARTEN SWEEP

 

Boek
Helaas heb ik vaak niet genoeg tijd om boeken te lezen. Ik vind politieke biografieën geweldig boeiend, de laatste die ik in mijn vakantie gelezen heb handelde over Dries van Agt. Maar het boek dat ik eigenlijk het meest pakkende vind van de boeken die ik in mijn drieënvijftig jarige bestaan gelezen heb is toch wel “een man van Oriana Fallachi”.
 
Film
Ik probeer twee keer per maand met een groepje mensen naar Lux te gaan. De mooiste film van de laatste jaren vond ik wel “das Leben der anderen”.
 
Wat is voor jou de meest inspirerende historische gebeurtenis of persoon?                                                  
De staatsgreep in Chili. Ik was pas 13 jaar maar het maakte toen zo’n indruk op mij dat alle linkse hoop in een paar dagen de grond  in geboord werd, nog steeds afschuwelijk.
 
TV programma
Eigenlijk alle actualiteiten rubrieken en natuurlijk politiek 24. Super om live naar debatten te kijken .
 
Sport
Sporten doe ik niet, vanwege gezondheid probeer ik wel iedere dag een half uur te fietsen. Ook probeer ik in Nijmegen zoveel mogelijk alles met de fiets te doen. Uiteindelijk is in de stad de fiets toch  veel prettiger dan met de auto met zijn allen vast te staan.
 
Kunst
De oude meesters vind ik mooi, met moderne kunst  heb ik zelf niet zoveel.
 
Zat de politiek in je familie?
Ja, mijn vader is jaren actief geweest voor de PSP en mijn broer was raadslid voor de PVDA. Het is eeuwig zonde dat de  vier partijen PSP, PPR, EVP en CPN, destijds opgegaan zijn in Groen Links. Het is toen dat ik lid geworden ben van de SP. De wijze waarop de SP zich de laatste 20 jaar ontwikkeld heeft vind ik dermate positief dat ik het verlies van een aantal linkse partijen door het opgaan in Groen Links niet meer zo betreur.
 
Favoriete gerecht
Eigenlijk heb ik hier zoveel favorieten dat ik niet kan kiezen. Helaas zijn de favorieten in de regel de minst gezonde. Dat levert  een permanent gevecht  op met mezelf. Zolang ik dat maar blijf winnen is er niets aan de hand.
 
Wat wil je de komende jaren aanpakken in de Nijmeegse gemeenteraad?
Ik wil trachten de jacht op de uitkeringsgerechtigden wat in te dammen. Ik vind het vaak stuitend hoe men over mensen met een uitkering  denkt en praat. Dit terwijl vrijwel iedereen die zijn baan verliest dit heel erg vind. Als het zo luxe zou zijn om een uitkering te genieten waarom willen mensen dan zo graag hun baan houden??
 
Vakantiebestemming
Zo vaak mogelijk met de caravan weggaan zowel ver weg als dichtbij ook in Nederland.  Steden bezoeken vinden we leuk , maar ook fietsen in de natuur doen we vaak. Door een eventueel raadslidmaatschap zal  het vele weggaan wel iets moeilijker worden, maar ja dat offer zal er aan vast zitten.
 
Wat zou je doen als je morgen 100.000 euro wint, in een loterij…?                                                                      Ik speel niet mee, dus dat zal niet gebeuren. Mijn partner koopt wel iedere maand een staatslot en iedere maand stel ik haar voor dat ik mag beslissen mee te doen na de trekking. Helaas trapt zij hier nooit in.

U bent hier