h

Nijmeegse SP en PvdD willen handhaving luchtkwaliteit

11 september 2024

Nijmeegse SP en PvdD willen handhaving luchtkwaliteit

De Nijmeegse SP en PvdD willen de overlast door houtstook tegengaan. De partijen stellen voor dat de gemeente houtstook verbiedt, op momenten dat de luchtkwaliteit erg slecht is.  Fractievolger Noah Vetter: “Wie een longaandoening als astma of COPD heeft, zit soms gedwongen binnen als de buren stoken.”

Wanneer dat de luchtkwaliteit erg slecht is, geeft het RIVM een ‘stookalert’ van code oranje of rood. Op zulke momenten zorgt houtstook voor nog meer vervuiling, wat erg schadelijk is voor ouderen en kinderen. Sommige Nijmegenaren met longproblemen kunnen door houtstook zelfs niet naar buiten. Hoewel het RIVM adviseert om bij code oranje en rood geen hout te stoken, wordt dit advies niet altijd nageleefd.

Nijmegen zet momenteel vooral in op ontmoediging via voorlichting en subsidies voor het verwijderen van open haarden. Van dat laatste wordt volop gebruik gemaakt, maar er komen weer net zoveel houtkachels voor terug. Hoewel 80 % van de houtstokers aangeeft bereid zijn te stoppen als de buren erom vragen, krijgen klagers soms afwijzende reacties en is het wanneer de halve straat stookt ook niet altijd duidelijk bij wie ze moeten zijn. Ondanks alle maatregelen tot nu toe lijkt de overlast eerder toe dan af te nemen.
Daarom pleiten de SP en PvdD voor een verbod op houtstook tijdens momenten van slechte luchtkwaliteit. Vetter: “We gunnen het mensen met longproblemen om net zoals iedereen op een mooie dag in de tuin te zitten of een wandeling te maken. 

Reactie toevoegen

U bent hier